AFK Street Art: Prosjekt ”Oppvåkning”

Ikke alle hviler om natten. En bekymret borger arbeider mens vi andre sover. Gatekunstneren bak navnet AFK er anonym, men bildene hans er klar tale. Han har røsket i bergensernes likegyldighet flere ganger i 2016.

Siden kunstneren tar seg til rette i det offentlige rom, og strengt tatt gjør noe ulovlig, opererer gatekunstnerne under pseudonym, som mannen vi nå kjenner som AFK.

Gatekunsten er i utgangspunktet ikke-kommersiell, kunstverket kan jo ikke kjøpes. Kunstneren er først og fremst ute etter å nå tilfeldig forbipasserende i det offentlige rom, ikke et kresent publikum i et galleri. Derfor er kunsten ofte politisk, eller den vil formidle et tydelig budskap. Det er en type kunst som er velegnet for aktivister, en merkelapp som passer på AFK.

Gatekunsten er sjeldent subtil, på sett og vis kan den likne på propaganda. En sjelden gang klarer gatekunsten begge deler; både å formidle et tydelig budskap og å ha kvaliteter som løfter verket ut av propagandasfæren og over i kunsten.

”Awakening”

awakening-3
Babyen hadde et tredje øye, et kjent symbol i kunsten. Det kalles ofte «det altseende øye».

I mars sperret vi øynene opp. Under Smørsbroen hadde noen klistret opp et oppsiktvekkende naturtro bilde av en sovende, naken baby. Effekten ble forsterket av at kunstverket effektivt var delt i tre, ett bilde i hver bue i muren. AFK omtaler seg som «stensilkunstner», og benytter ofte en paste-up metode der han klistrer opp bildene sine på veggene.

Bildet ble kalt ”Awakening” – ”oppvåkning”, og var ment å vekke folks nysgjerrighet og å forberede dem på oppfølgeren. Å vekke nysgjerrigheten klarte AFK Street Art så absolutt. Da Statens Vegvesen fant på å male over hele kunstverket etter noen dager klarte han også å vekke folks forargelse – mot Statens Vegvesen. Kunne ikke bildet få stå? Det var et blikkfang som vekket begeistring og berettiget oppmerksomhet blant forbipasserende.

 

”In Case of Emergency Break the System”

Ikke lenge etter at Vegvesenet malte over babybildet var AFK på ferde igjen. Denne gang med et todelt kunstverk. – Dette verket er en melding om at folk må tenke selv. Være mer kritiske til massemedier, maktkonsentrasjon og moderne teknologi, sa AFK til Bergen Tidende.

Med dette varslet kunstneren en enda mer uttalt politisk linje. – Det er et større bilde der ute enn bare de glossy greiene vi ser på TV, men folk flest bryr seg ikke, de orker ikke bryet med å se dokumentarer som setter spørsmål ved oppleste sannheter. De fleste vil helst bare se serier på Netflix, sa AFK.

in-case-of

IN CASE OF EMERGENCY BREAK THE SYSTEM.

are-you-awake-yetAre you #awake yet?

I think most of us are deeply #concerned about the #world we leave for our #children. Still everyday, we let ourselves be manipulated by the #capitalisticconsumeragenda which prefers us to spend our time on #braindead reality tv and #hedonistic pleasures.

We are constantly subjected to new #fears . We are led to believe that #whistleblowers are the #enemy. The #corporatemedia has been spinning us long enough!

Not untill we all understand that the real #war is the quiet one being waged against our #consciousness and that the #weapon is the #concealment of truth, will we bring down the #beast and let humanity #thrive again.

in-case-of-2It is up to us the #people to make a #change . Start paying attention to #wikileaks and explore #alternative #news sources. Get informed about #freeenergy and beware of #disinformation . Bank locally and resist the #creditcard trap.

Rise above the #money, #laws , #order, obligations or #dogma you are obeying and start using your #heart and some #balls to make your #choices . We need to #reclaim this #planet from the #corrupted few and back to the #masses of you!

-concerned citizen.

 

 

 

Hyllest til Charlie Hebdo

AFK har mange bilder spredt rundt om på vegger i Bergen. Flere er kommentarer til politiske saker, som klimakrisen. Edvard Snowden, Julian Assange og andre vestlige dissidenter er også å se.

Ett bilde er en treffende kommentar til terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Det viser en muslim og en jøde som sitter tett sammen mot en murvegg og ler og koser seg med et eksemplar av bladet. Satiren slår.

charlie-2

”The Beginning is Near”

Det hittil siste verket som AFK har plassert i sitt ”favorittgalleri” under Smørsbroen heter ”The Beginning is Near”. Det ble klistret opp samtidig med at protestaksjonene mot oljerørledningen, som ble forsøkt bygget gjennom indianerreservatet Standing Rock i Nord-Dakota, var på sitt mest intense.

Det nye bildet står godt innenfor rammen av det originale kunstverket ”In case of emergency break the system”, som rett og slett ble ødelagt. Det spekuleres i om det røffe bergensværet er hovedsynderen. Ting tyder på at paste upen har løsnet fra veggen, og så har det kommet en vandal forbi og røsket ned hele kunstverket av veggen.

indianer-3

Er det ikke Statens Vegvesen, så er det regn og vind, eller rett og slett hærverk som kan ødelegge for gatekunsten. Men det er en risiko som ikke kan elimineres når du ”stiller ut” på gaten.

Gatekunsten hører hjemme på gaten

De mest kjente gatekunstnerne, som Banksy og Dolk, har tatt steget inn i den offisielle kunstverdenen, og omsettes for store summer. Det kan derfor være glidende overganger mellom gatekunsten og galleriet. Men stort sett har gatekunsten ingenting i et galleri å gjøre, fjernet fra sine naturlige omgivelser mister bildene rett og slett en dimensjon og står i fare for å virke flate og grunne. Det hindrer imidlertid ikke folk med mye penger i ”å investere” i gatekunst, som dermed har tatt steget over til the establishment.

Jeg krysser fingrene for at AFK fortsetter å overraske og spre sine ”seriøse meldinger med et glimt av håp” (AFKs egne ord) i 2017, og at det skjer på gaten, ikke i galleriet.

Kilder:

”Protester under Smørsbroen”, i Bergens Tidende 26. oktober 2016

AFK på facebook
https://www.facebook.com/AFKstreetart/

AFK på instagram
https://www.instagram.com/afk_artworks/

Mot Veggen, gatekunst i Bergen
http://www.motveggen.com/#/afk/

Bergenart
http://m.bergenart.blogg.no/

5 kommentarer om “AFK Street Art: Prosjekt ”Oppvåkning”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s