Kissinger er anmeldt!

Rødt Bergen og Latin-Amerikagruppen i Bergen anmeldte i dag Henry Kissinger for krigsforbrytelser. Helgens besøk i Norge åpner mulighet for at han kan pågripes, med sikte på strafferettslig forfølging.

Tidligere på dagen fikk vi opplyst fra Statsadvokatens kontor at anmeldelsen måtte leveres lokalt. To representanter for Rødt og to fra Latin-Amerikagruppen i Bergen leverte derfor anmeldelsen til Politiet i Hordaland i Allehelgens gate 6 i dag kl. 12. Anmeldelsen ble også sent elektronisk.

Pressemelding ble sendt i går

Pressemelding om anmeldelsen er sendt til medier over hele verden. I Norge fikk NRK, TV2, Bergens Tidende, Bergensavisen, VG, Dagbladet, Aftenposten og Klassekampen tilsendt følgende pressemelding:

Vi har ikke glemt udådene til krigsforbryteren! – Arrester Kissinger!”

Rødt Bergen og Latin-Amerikagruppen i Bergen anmelder Henry A. Kissinger for krigsforbrytelser. Dette gjør vi i forbindelse med at av at han deltar på et arrangement om fred og sikkerhet i Oslo søndag 11. desember, i regi av Nobel Peace Prize Forum og UiO. Når han oppholder seg på norsk jord kan han dermed pågripes og framstilles for retten. Hans besøk i Norge åpner en mulighet for at han kan tas inn til avhør, med sikte på senere strafferettslig oppfølging. Det er skamfullt å invitere Kissinger, og han har ingenting å gjøre i en debatt om nevnte tema!

Anmeldelsen sendes til Riksadvokaten som den overordnede leder av påtalemyndigheten for videre fordeling til rette instans innenfor påtalemyndigheten. Eventuelt vil vi også sende anmeldelsen til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Anmeldelsen gjelder Henry Kissingers virksomhet som krigsforbryter fra 1969 og til 1975, da han virket som nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister under presidentene Richard Nixon og Gerald Ford.

Tirsdag 6. desember vil vi levere anmeldelsen på politikammeret i Bergen. Vi håper dere vil dekke aksjonen vår. Gjerne ved å delta på overrekkingen eller på andre måter; intervju eller annet. Dere kan også få tilsendt hele anmeldelsen. Kissinger skal ikke føle seg trygg i Norge!

 Hilsen
 … (kontaktperson)
 for aksjonsgruppen til Rødt Bergen og Latin-Amerikagruppen i Bergen
 e-post: … tlf.: …

sergio-og-thorleif-4
Sergio Blamey fra Latin-Amerikagruppen i Bergen og Thorleif Berthelsen fra Rødt Bergen er klare til å levere anmeldelsen av Henry Kissinger

Pressemelding på engelsk ble sendt til 8 medier i USA: Huffington Post, Fox News, Boston Globe, Washington Post, Los Angeles Times, CNN, USA Today og New York Post. Den engelske pressemeldingen ble også sendt til Cambodia Daily, Vietnam News, The Jakarta Post og Tele Sur:

«We have not forgotten the atrocities committed by this war criminal – Arrest Kissinger!»

The Red Party in Bergen and the Norwegian Solidarity Committee for Latin America in Bergen, Norway, will deliver an indict to the Norwegian authorities for the arrest of Henry Kissinger for crimes against humanity. We are doing this because he will be participating in a forum on Peace and Security in Oslo on December 11th arranged by the Nobel Institute and the University of Oslo.

Pressemelding på spansk ble sendt til flere medier I Sør- og Latin-Amerika:

«ORDEN DE CAPTURA INTERNACIONAL»

Ante las atrocidades de los crímenes de guerra, pedimos orden de captura internacional

para Henry Kissinger

El P. R. Y el C. de S. Noruego por L A en Bergen, denunciamos ante las autoridades noruegas a Henry Kissinger por Crímenes contra la Humanidad.
Realizamos esta denuncia en virtud de la próxima participación de Henry Kissinger en el Foro del Premio Nobel de la Paz el día 11 de diciembre, organizado por el Instituto Nobel Noruego y la Universidad de Oslo.
Su visita a Noruega abre la posibilidad de su arresto, interrogatorio y posterior procesamiento criminal.

anmeldelse
Politianmeldelsen er på 4 sider

Hva vil vi oppnå?

Vi tar internasjonal lov på alvor. Det er ingen tvil om at krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten er forbrytelser av en så alvorlig karakter at det folkerettslig foreligger universell jurisdiksjon, dvs. at alle verdens stater har et ansvar for å bidra til å straffe dem som har gjort seg skyldige i slike forbrytelser, og enhver stat har rett til å straffeforfølge en slik forbrytelse, også når den er begått av utlending i utlandet.

Ifølge rapporten fra et seminar som Juristgruppa i Amnesty International Norge arrangerte 22. oktober 2001 om “Universell jurisdiksjon og Den internasjonale straffedomstolen”, uttalte riksadvokat Tor-Aksel Busch i debatten følgende om norsk etterforskning og oppfølgning (side 33):

 

“Hvis det skulle dukke opp en person i Norge som det er aktuelt å undersøke nærmere, vil man sette i gang tradisjonell etterforskning, med sikte på å fremskaffe bevis. Norge vil i så fall raskt orientere Den internasjonale straffedomstolen.” 

 

Den 11. desember 2016 dukker det altså opp en slik person:  Henry Kissinger. Vi ber derfor Riksadvokaten om å gjøre nettopp det som beskrives i dette sitatet. 

I anmeldelsen på 4 sider lister vi opp noen punkter som viser at Henry Kissinger er en krigsforbryter:

  • Som utenriksminister i USA gjorde Kissinger seg skyldig i en rekke krigsforbrytelser. Han bidro til en opptrapping av krigen i Vietnam, en krig som tok livet av 3,8 millioner mennesker.Under Vietnamkrigen sprøytet USA rismarker og andre dyrkingsområder med Agent Orange – et kjemisk middel som drepte alt liv på Vietnams dyrkbare jord. Det førte til at 500 000 barn kom til verden med store fødselsskader. De var blinde og uten armer og ben. Mange hadde så store skader at de aldri kunne få et verdig liv.
  • Han beordret massiv bombing i Kambodsja. I en «hemmelig» bombekampanje fra 1969 til 1973 slapp amerikanske fly en dødelig last tilsvarende fem Hiroshimabomber over landsbygda der. Minst 500.000 fattige bønder ble drept. Kissingers forbrytelser er godt dokumentert. I 2004 offentliggjorde det amerikanske nasjonalarkivet 20.000 sider med utskrifter av Henry Kissingers telefonsamtaler. Dokumentene viser at Kissinger personlig ga ordre om bombingen i Kambodsja.
  • Kissinger godkjente den indonesiske invasjonen av Øst-Timor i 1975, som resulterte i 200.000 drepte østtimoresere, noe som tilsvarte 1/3 av befolkningen.
  • I 2013 offentliggjorde WikiLeaks 200.000 dokumenter fra Henry Kissingers tid som amerikansk utenriksminister. De viser hans samarbeid med fascistregimer i Latin-Amerika, bl.a. involvering i kuppet mot den demokratisk valgte Salvador Allende i Chile 11. september 1973. Dette USA støttede kuppet førte til etablering av et 16 år langt militærdiktatur. Tusener døde, titusener ble torturert og hundretusener rømte ut av landet i eksil. USA støttet opp om kuppet med våpen, penger og planer. Kissinger var en av sjefsarkitektene. Han uttalte: «Jeg kan ikke skjønne at vi skal stå og se på at et land blir kommunistisk på grunn av et uansvarlig folk. Dette er altfor alvorlig til at chilenske velgere skal bestemme dette selv.»

 

Oppsummering fra i dag

Ingen medier dukket opp, men vi leverte anmeldelsen som planlagt og vi tok bilder. Vi besøkte BA, hvor en arrogant journalist minnet oss på at de hadde sagt de ikke ville prioritere saken. Vi ble likevel enig om at vi kan ringe tipstelefonen i morgen og snakke med en Geir … der.

Vi besøkte også BT, og resepsjonisten tok i mot anmeldelsen og avtalte med en journalist som skulle plukke den opp.

Hvis vi ikke har hørt noe fra politiet før helgen, må vi følge opp. Statsadvokaten avventer respons fra Vest politidistrikt før de gjør noe.

4 kommentarer om “Kissinger er anmeldt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s