Hvem sjekker faktasjekkerne?

«Who checks the factchecker?» Spørsmålet stilles på en plakat som i dag har kommet opp to steder i Bergen.

Inspirert av en artikkel her på Spartakus (fakta) har det i dag dukket opp plakater som problematiserer bruken av såkalt faktasjekk, slik dette utøves av instanser som Faktisk.no, og andre som har tatt på seg oppgaven å kvalitetssikre samfunnsdebatten.

Who checks the Fact Checker
Logoen midt i bildet er symbolet for The English Socialist Party, et parti som figurerer i George Orwells dystopiske «1984». Forkortet «Ingsoc», som er nytale for English Socialism, er dette det totalitære regjeringspartiet i den fiktive staten Oceania. Ingsoc har total kontroll («Storebror ser deg»), de skriver om historien og gir språket ny mening i form av kraftfulle slagord («krig er fred», «uvitenhet er styrke» o.l.). Bak det hele står Sannhetsministeriet.

Hvem er det faktasjekkerne representerer? Hvilke saker er det de sjekker, og hvilke saker velges bort? Hvem er det som blir etterprøvd? Er det makten eller kritikere av makten? Kan faktasjekkerne fungere som en ny sensurinstans?

Den ene plakaten finnes på hjørnet av Hans Holmboes Gate og Fosswinckels gate, på samme sted som bildet «Making a Martyr» – det berømte Listhaug-bildet – kom opp i påsken. Den andre plakaten er klistret opp på Slåtthaug videregående skole.

cof
Plakat ved Slåtthaug videregående skole

Bildet er usignert.

Tidligere artikler om gatekunst i Bergen:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s