AFK: «Neo Nakba 2020»

Gatekunstneren AFKs siste verk er en reaksjon på Israels bebudede anneksjon av palestinske områder på Vestbredden.

Natt til onsdag 1. juli kom et nytt verk av AFK opp på hjørnet av Hans Holmboes gate/Fosswinckelsgate i Bergen. «Neo Nakba 2020» er en protest mot at Israel denne uka kan komme til å kunngjøre en anneksjon av bortimot en tredjedel av det palestinske området på Vestbredden. FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet har sagt klart ifra om at dette vil være en ulovlig handling.

Neo Nakba 2020

Nakba – «katastrofen» – er det arabiske ordet for fordrivelsen av palestinerne i 1948.

Det nye bildet viser israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, president Donald Trump og Trumps svigersønn Jarred Kushner med et israelsk flagg med piratsymbol. Kushner sitter på huk og presser kneet sitt mot nakken til en liggende og bakbundet palestinsk gutt. Den liggende skikkelsen er en referanse til et kjent motstandssymbol – «Handala» – skapt av Naji al-Ali, en berømt palestinsk karikaturtegner.

Scenen er en klar referanse til George Floyd-drapet i Minneapolis. Politistyrken som er ansvarlig for drapet på George Floyd skal ha fått opplæring av israelske instruktører med erfaring fra de okkuperte palestinske områdene.

Kushner er lønnet som seniorrådgiver for Trump, og står bak en «fredsplan» for Israel/Palestina-konflikten som kun Trump og Netanyahu har bifalt.

Andre artikler om AFK på Spartakus.no:

«Assange – «The Persecution» (20.04.19)
«Martyren Listhaug» (02.04.18)
«AFK Street Art: Serious messages with a glimpse of hope” (26.03.17)
“AFK Street Art: Prosjekt Oppvåkning” (26.1216)

2 kommentarer om “AFK: «Neo Nakba 2020»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s