Aksjon mot Haakonsvern

Medlemmer fra Antikrigs-initiativet aksjonerte utenfor Haakonsvern lørdag 12. desember. De krever at marinebasen stenges for anløp av allierte atomubåter.

En gruppe aktivister fra Antikrigs-initiativet holdt en markering utenfor porten til Haakonsvern på lørdag. Mens anløp av atomubåter i lang tid har vært en stor politisk sak i Tromsø, har dette ikke vært en sak i Bergen. Antikrigs-initiativet vil gjøre noe med dette og har lansert «Aksjon Haakonsvern» for å øke bevisstheten om den faren som anløp av atomubåter representerer for Bergens befolkning.

Advarte mot ulykker

Med parolen «Ingen atomubåter i norske havner», og under vaktsomt oppsyn av militært personell, fikk de fremføre et opprop der de krevde slutt på anløp av atomubåter. Ivar Jørdre refererte bl.a. til Statens strålevern, som i en rapport har advart om økt risiko for ulykker som følge av at flere atomubåter enn tidligere er i norske farvann og kommer til Haakonsvern. Ifølge aksjonistene har ikke myndighetene noe troverdig beredskap på plass om en ulykke skulle skje. De viste til at folk i Nord-Hordaland forgjeves har kjempet for å heve vraket av den tyske ubåten U-864 som har lagt på havbunnen utenfor Fedje siden 1945.

Mest sannsynlig atomvåpen ombord

Alle ubåter av denne typen kan også ha atommissiler om bord, sa aksjonistene. Norske myndigheter forutsetter at allierte fartøy ikke har atomvåpen ved anløp i norsk hav, men har aldri foretatt inspeksjon for å få bekreftet at den norske reservasjonen mot atomvåpen respekteres. Ifølge Antikrigs-initiativet har de vært i kontakt med eksperter som uavhengig av hverandre sier at atomubåtene som anløper Haakonsvern «med stor sannsynlighet» har atomvåpen ombord.

Bystyret har sagt nei til atomvåpen

At Haakonsvern er havn for atomubåter er i strid med lokalpolitiske vedtak, mener aksjonistene. I 2019 vedtok bystyret at Bergen kommune skulle signere byoppropet til ICAN – Den internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen. Allerede i 2013 vedtok bystyret enstemmig å slutte seg til «Mayors for Peace», et verdensomspennende nettverk av byer hvis formål er et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Antikrigs-initiativet ønsker nå å legge press på Bystyret slik at står opp for den befolkningen de skal representere. Lørdagens aksjon kan fort vise seg å bli den første av flere. Etter at oppropet var fremført fortsatte aksjonistene aksjonen med å dele ut løpesedler i postkassene i nabolaget til Haakonsvern.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s