Når opposisjonen er mer militaristisk enn regjeringen

Om du trodde at knefallet for NATOs og USAs krigspolitikk ikke kunne bli verre har du neppe hørt hva Arbeiderpartiet og Anniken Huitfeldt har å si.

I løpet av de siste ukene har vi fått vite at regjeringen går inn for å opprette en militærbase i Jordan og vurderer å sende en fregatt til marineøvelser utenfor Iran. Å forberede seg på krig i ørkenen i Midtøsten, og å øve med amerikanske krigsskip i Hormuzstredet, er nå norsk forsvarspolitikk på sitt politisk mest korrekte.

Men da du trodde at den servile Høyreregjeringen ikke kunne legge seg flatere for amerikansk militarisme trådte Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt inn på scenen. Som leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget refser hun regjeringen for ikke å ha sendt flere norske soldater på utenlandsoppdrag. Det er særlig FN-oppdrag hun mener vi skal bidra mer til. Her har Huitfeldt rett, Norge har systematisk redusert støtten til FN-oppdrag og kanalisert ressursene til NATOs «out-of-area»-kriger.

Alternativ virkelighetsbeskrivelse

Arbeiderpartiet mener åpenbart at Norge bruker altfor lite penger på det militære og at vi må bruke titalls milliarder mer. Anniken Huitfeldt vil nemlig ikke overføre ressursene fra NATOs feilslåtte kriger og over på fredsoppdrag i FN-regi. Nei, hun vil ha mer av begge deler! I intervju med NRK sier hun at «vi må forebygge og bekjempe terror der den skapes», og at det er til det beste for vår egen sikkerhet. Hun viser til «arbeidet som er gjort i Irak og Afghanistan. Det er oppdrag hun mener har vært vellykket.»

Det trengs en helt spesiell virkelighetsforståelse for å hevde at «arbeidet» (eufemisme for «krigene») som vi utkjemper i Irak og Afghanistan, og som hun altså omtaler som «terrorbekjempelse», har vært «vellykket». Hvor har hun den informasjonen fra?

Det er mulig Huitfeldt har fått implantert en spesialtilpasset NATO-hjerne. Realitetene på bakken i Afghanistan og Irak er helt annerledes enn den alternative virkelighetsbeskrivelsen som kommer fra grupperommet til Stortingets utenriks- og forsvarskomite.

«Krigen mot terror» er en katastrofe

Norge har stått last og brast med USA helt siden angrepene 11. september 2001. Amerikanernes hevntokt har nå vart i snart 20 år, og Huitfeldt og Arbeiderpartiet har tydeligvis ikke tenkt å si at nok er nok. Dette katastrofale feilsporet skal ikke bare videreføres, får Huitfeldt viljen sin skal det intensiveres.

Brown University sitt «Costs of War»-prosjekt har registrert over 800.000 døde som følge av George W. Bush’ «War on Terror». I dette tallet inngår 335.000 sivile dødsofre. Men tallet på drepte er altfor lavt, for de indirekte konsekvensene av krigføringen må inkludere flere ganger så mange døde. I tillegg har «krigen mot terror» skapt 37 millioner flyktninger!

Hvordan kan Anniken Huitfeldt på noe som helst saklig grunnlag hevde at denne «terrorbekjempelsen» har vært vellykket? Både Afghanistan og Irak opplever terror daglig, at norske spesialstyrker er utplassert her har ingen dokumentert positiv effekt. Tvert imot er utenlandske styrkers tilstedeværelse en drivkraft for fortsatt terrorangrep fra innenlandsk «motstandsbevegelse». Det er bare å vise til mandagens terrorangrep i Kabul for å illustrere hvor løgnaktig Anniken Huitfeldts påstand er.

Les også: Norsk krigføring i Afghanistan er basert på løgn


Situasjonen i Irak er ikke noe bedre, til tross for at Norge i mange år har drevet opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker. Det Huitfeldt & co ikke vil innse er at utenlandske styrker oppfattes som en okkupasjonsmakt. Dette fremmer terrorisme, det forebygger ikke. Alle kan ved selvsyn holde seg oppdatert på resultatene av denne «terrorbekjempelsen» ved å følge med på nettstedet Iraq Body Count.

Les også: Norsk okkupasjon av Irak #2?

Hvor ble det av «fredspartiet»?

I januar sto Jonas Gahr Støre frem og sa at han ville gjøre Arbeiderpartiet til «fredsparti» og at fredspolitikk skulle være en av fire hovedområder i partiets nye program. « – Jeg vil ha diskusjon om utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk og forsvarspolitikk i en ny tid», sa Støre. Siden har vi ikke registrert at partiet har reist noen debatt om Norges bidrag til krigene i Midtøsten, tvert imot kan vi si at Huitfeldts utspill betyr at Arbeiderpartiets profil er enda mer militaristisk enn regjeringens.

For SV må dette være et stort dilemma med tanke på et nytt rød/grønt regjeringsprosjekt. Etter fadesen med Libyakrigen har Audun Lysbakken tatt selvkritikk. Til avisen Dag og Tid sa han i september 2019 at «denne erfaringa har gjort at SV i dag har programfesta å ikkje delta i nye NATO-operasjonar utanfor eige område.» Skal vi ta Lysbakken og SV på alvor må det være umulig for SV å gå inn i et nytt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

Kilder:

«Ap: Norge må sende flere soldater til utenlandsoppdrag», nrk.no 31.10.20, «Costs of War», Watson Institute – International & Public Affairs, Brown University, «Iraq Body Count», iraqbodycount.org

2 kommentarer om “Når opposisjonen er mer militaristisk enn regjeringen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s