Makedonias krise – Levica tar utfordringen

Hvem kan rydde opp i Makedonias krise – sosialistene i Levica tar utfordringen

Av Vaska Mickoska og Olav Boye (gjestebloggere)

(Vaska Mickoska er journalist og tidligere redaktør i bladet til makedonsk fagbevegelse. Olav Boye er tidligere faglig tillitsvalgt i Norsk Grafisk Forbund og en periode på 1990-tallet var han generalsekretær i Internasjonale Grafiske Føderasjon)

Republikken Makedonia har siden sjølstendigheten 1991 vært styrt av Nasjonalistpartiet – VMRO DPMNE eller det sosialdemokratiske partiet – SDSM, begge tvers i gjennom korrupte, med en markedsliberalistisk dagsorden og stort sett kontrollert av rike forretningsfolk. Det høyreorienterte VMRO DPMNE er et av Europas rikeste politiske partier, i Europas fattigste land. Det er utrolig at velgerne i Makedonia fortsetter å stemme på disse kriminelle partiene og politikerne, når det finnes et ryddig alternativ, – sosialistpartiet Levica.

En av utfordringene i Makedonia er den etniske konflikten mellom det makedoniske flertallet og albanerne som utgjør om lag 25 prosent av innbyggerne. Levica er det eneste partiet som har medlemmer og tillitsvalgte fra begge de store befolkningsgruppene, mens VMRO DPMNE og SDSM er makedoniske, er det fire mindre albanske partier. Det er viktig for Levica å markere seg som et ikke-rasistisk parti, som respekter alle de etniske gruppene i Makedonia.

jllabfdhgnjfaepa
Fra venstre: Journalist Vaska Mickoska, Olav Boye, Levicas partileder, professor Zdravko Saveski, Marija Jones, bak Zoran Vasilevski, de to siste fra sentralkomiteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
I samtale med partilederen, sosiologiprofessor Zdravko Seveski og et par medlemmer av sentralkomiteen, fikk vi høre at partiet ble stiftet for knapt to år siden og er fortsatt i en oppbyggingsfase. Det var en samling av protestgrupper mot makedonsk NATO-medlemskap og militarisme, mot de store sosiale forskjellene, politisk korrupsjon og privatiseringen av statlige virksomheter. Det politiske vannstyre har ført til stor arbeidsledighet, om lag femti prosent av ungdommen er uten jobb, noe som fører til stor utflytting.

Lavica har lagt opp til en flat lederstruktur, hvor alle er aktive i partiet, uten egen kvinne- eller ungdomsorganisasjon. De har en sentralkomite og et plenum som høyeste organ. Samtidig påpeker de at de fungerer etter prinsippet om demokratisk sentralisme. De har aktive tillitsvalgte fra flere nasjonaliteter og etniske grupper. En av hovedoppgavene for partiet er å bygge et samfunn uten negativt fokus på etnisk tilhørighet og nasjonalisme, men hvor klasseforståelse og partiets politiske mål skal stå sentralt.

De stilte til valg for første gang til parlamentsvalget 11. desember 2016, men fikk bare 12.000 stemmer, noe som ikke førte til plass i parlamentet. De hadde bare 2.000 euro til disposisjon i valgkampen og ble nærmest boikottet av media. Når de avviste valgsamarbeid med SDSM, ble de stemplet som ekstremister og ytterliggående. – Vi er et venstresosialistisk parti som vil leve opp til paragraf 1 i grunnloven, som fastslår at Makedonia er en sosial stat, påpeker Saveski.

Zdravko Saveski avviser de som mener at Levica har paralleller til kommunistpartiet i Jugoslavia. Det var flere positive aspekter i det jugoslaviske systemet, spesielt sosialpolitikk og høyere levestandarden, men det manglet demokrati. Levica er ikke bare mer demokratiske enn det tidligere kommunistpartiet, men mer demokratisk enn alle dagens partier i Makedonia, påpeker Saveski.

Jeg fortalte at jeg var på seminar i Jugoslavia i 1971, for å lære om industrielt demokrati, hvor de ansatte hadde styring i virksomhetene. I Norge var vi i gang med debatt om innføring av bedriftsdemokrati, blant annet etter inspirasjon fra Jugoslavia. Representantene fra Levica innrømmer at Titos sosialisme hadde sine positive sider, men det industrielle demokratiet var absolutt ikke perfekt. Høyt på Levicas dagsorden står faglige rettigheter og et godt samarbeid med de faglige organisasjonene. Zdravko Saveski er sjøl leder for en av organisasjonene for lærere og ønsket et samarbeid med tilsvarende organisasjoner i Norge.

Det er tydelig at Levica prioriterer de store nasjonale utfordringer i Makedonia framfor utenrikspolitikk. De er klart i mot medlemskap i NATO og avviser innblandinger fra EU, USA og NATO. Makedonia har status som kandidatland til EU, men Levica er skeptisk til landets deltakelse i det føderale EU. De har sterke ønsker om å bli en del av Europa, men ser ikke EUs markedsliberalisme som svar på deres politiske utfordringer. Det er klart flertall i det makedonske folket mot deltakelse i EU, hevdet representantene fra Levica. De har kontakt med venstreorienterte land på Balkan, men ønsker seg et samarbeid med andre virkelige sosialistiske partier i Europa, ikke minst i de nordiske landene.

Levica er meget skuffet over utvikling av den venstreorienterte greske regjeringen under ledelse av Siriza partiet. De har gitt opp sin opprinnelige radikale politikk. Politisk makt må aldri bli viktigere enn politiske kampsaker, sier Zdravko Saveski. Siriza gjorde det motsatte, noe som i våre øyne var en stor feil. De aksepterte diktatene fra internasjonale banker og storkapital. Hvis statsminister Alexis Tsipras forsto at han ikke kunne stå i mot presset fra internasjonal kapital, skulle hans regjering gått av, mener Levica.

habkabkcjkcgpooe
Levicas folk bruker gjerne gatene for å få fram sitt politiske budskap, men aldri på en voldelig måte.

Nasjonslistpartiet VMRO DPMNE, har hatt regjering siden 2006 og var fortsatt det største partiet etter valget, men uten å ha flertall i parlamentet. 37 prosent av velgerne benyttet seg ikke av stemmeretten, noe som viser stor mistillit til de gamle partiene. Sosialdemokratene SDSM, gikk i samarbeid med et av de albanske partiene for å få flertall og danne regjering. Det førte til demonstrasjoner og angrep på parlamentet, organisert av Nasjonalistpartiet. Politi klarte ikke å holde demonstrantene ute fra parlamentet. Det ble brutale angrep på SDSMs parlamentsmedlemmer og TV viste en blodig sosialdemokratisk statsminister.

Levica er i klar opposisjon til de øvrige partiene og viser dette ved demonstrasjoner i gatene og markeringer på stands. I fjor ble 56 politikere og deres samarbeidspartnere anmeldt for korrupsjon og misbruk av politiske posisjoner. Den makedonske presidenten Gjorge Ivanov, fra VMRO-DPMNE, ga samtlige amnesi fra kriminal etterforskning, noe som førte til store demonstrasjoner. Levica var på plass med sine tillitsvalgte. To av dem ble arrestert, fratatt sine pass og gitt husarrest i 50 dager. Etter Levicas vurdering var det en aksjon mot deres partiledere, for å stille de i miskreditt hos velgerne. – Vi er motivert for kamp for sosial rettferdighet og er klare for å ofre noe i den kampen. Vi har solide politiske mål og lar oss ikke knekke av korrupte regjeringer, hevder Saveski

Vi er kjent med George Soro og hans Open Society Foundations virksomhet for regimeskifte i Makedonia. Det er naturlig nok en sak som opptar Levica. De har deltatt i protestene mot utenlandsk innblanding i makedonske forhold, men har problemer med å forstå hva George Soros ønsker av politiske endringer. En skulle tro at de korrupte, reaksjonære og markedsliberalistiske partiene som styrer Makedonia er politisk på linje med Soros Open Society, den Europeiske Union og USAs nye verdens orden. Den dagens Levica får politisk makt i Makedonia, vil nok USA, EU, NATO og Soros ta kampen for sin nye verdensorden i det som i dag er Europas fattigste land.

En kommentar om “Makedonias krise – Levica tar utfordringen

  1. Dette er gode nyheter, og må alle gode krefter til at de lykkes i hele regionen. Jugoslavia var et bra land etter min mening og flere av de nåværende statene trenger å granske sin egen historie. I andre østland som Tjekkia og Slovakia er den tonen som fulgte omveltningene nå mer positive og i hvert fall reflekterende.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s