Folkefinansiert krigsaktivisme stoppet av Spleis

Noen mener problemet er at USA, NATO og EU ikke sender nok våpen til Ukraina. Derfor ville de samle inn penger for å kjøpe en drone til ukrainerne. Nå er aksjonen stanset av Spleis.

«Gi en Bayraktar fra det norske til det ukrainske folket – vis solidaritet med Ukrainas kamp mot Putin.» Denne oppfordringen ga 551.790 kroner fra 1.269 givere, inntil den ble avsluttet av Spleis tidligere i dag. Dette må være første gang en norsk folkefinansieringsplattform brukes til å samle inn penger til våpen, for å gi direkte bidrag til fortsatt krigføring. 

Spleis eies av SpareBank 1. Ifølge egenomtalen skal tjenesten gjøre det lekende lett å samle inn penger til gode idéer og konkrete formål som fremmer vekst og verdiskaping i lokalsamfunnet. Våpenkjøp ligger selvsagt milelangt unna dette formålet.

Spleis opererer med et sett vilkår for å bruke tjenesten. Under overskriften «Misbruk, lovbrudd og bruk av Spleis som ikke er tillatt» finner vi bl.a. spesifisert følgende: Innsamling til våpen som har til hensikt å skade andre.

Våpenprodusent med familiebånd til Erdogan

Innsamlerne var likevel langt unna målet. Skulle innsamlingen lykkes måtte den hanke inni 55 millioner. Krig er som kjent vanvittig dyrt. Som ansvarlig for innsamlingen står advokat Bengt Erik Waldow, som oppgir at pengene ville bli utbetalt direkte til den ukrainske ambassaden i Norge. Initiativet var inspirert av innsamlinger i Litauen, som samlet inn penger til en Bayraktar-drone på tre dager, og i Polen som samlet inn til 3 Bayraktars på få dager. 

Nå er det også startet en innsamling i Canada. Den kanadiske regjeringen innførte tidligere en embargo mot våpenprodusenten Baykar, etter at Bayraktar-dronen ble brukt av Aserbajdsjan i angrepskrigen mot Armenia om Nagorno-Karabakh i 2020.

Den tyrkiske våpenprodusenten skriver om den norske innsamlingsaksjonen på sin nettside. Våpenfabrikken ledes av Selcuk Bayraktar, som er gift med president Recep Erdoğans yngste datter, og er dermed nært forbundet med det tyrkiske regimet. Tyrkia driver som kjent ulovlige angrepskriger mot nabolandene, og forfølger opposisjonelle over landegrensene, inkludert i de nordiske landene. Dermed var Spleis-innsamlingen også indirekte en støtte til Tyrkias repressive regime.

Ukraina mangler ikke våpen

USA, NATO og EU har allerede sprengt alle rekorder når det gjelder å bevilge penger til fortsatt krig i Ukraina. Det er vanskelig å finne eksakte tall for den totale militære støtten, men fra januar til midten av juni hadde USA alene bevilget 54 milliarder dollar. Det tilsvarer 130 millioner dollar i våpen hver eneste dag! At USA i årevis forut for krigsutbruddet pumpet masse våpen inn i Ukraina og drev opplæring av ukrainske styrker, kommer i tillegg. Selv ikke Afghanistan mottok noensinne sammenliknbare summer i løpet av de 20 årene USA og NATO drev sin håpløse krigføring til skade for det afghanske folket.

Sånn sett er en drone fra eller til en dråpe i den store sammenhengen.

Spleis-innsamlingen var derfor mest et misforstått «solidaritets»-stunt, der initiativtakerne bygger opp om myten om at Ukraina kan vinne en militær seier. Det eneste de i virkeligheten ville bidratt til er å forlenge krigen med noen minutter. Hadde de hatt virkelig omsorg for den ukrainske sivilbefolkningen ville de heller krevd våpenhvile, forhandlinger og fredsløsning.


Spartakus.no har fått følgende svar fra Spleis om hvorfor de har stanset innsamlingen:

«Spleis skal ikke brukes til å samle inn penger til våpen. Vi tok tidlig kontakt med innsamler av denne spleisen for å be om dokumentasjon på at pengene kun skulle brukes til en overvåkningsdrone, som ikke skal bære våpen. Det har vi ikke mottatt, og vi får også bekreftet fra flere hold at det vil være tilnærmet umulig å gi en slik garanti. Derfor har vi besluttet å avslutte spleisen. I lys av denne hendelsen har vi eksplisitt valgt å unnta innsamlinger til våpen som har til hensikt å skade andre, i våre vilkår.«

3 kommentarer om “Folkefinansiert krigsaktivisme stoppet av Spleis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s