Hva står på spill?

Baseavtalen: Amerikanske soldater skal få operere i Norge som om de var i USA. Vi avgir nasjonal sjølråderett og reserverer i praksis deler av norsk territorium til en fremmed makt.

Stortinget skal til våren ta stilling til om USA skal få etablere 4 militærbaser på norsk jord – på flyplassene Rygge, Sola, Evenes og Ramsund orlogsstasjon. Den solide, borgerlige avisa Aftenposten skriver at den nye avtalen om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA – baseavtalen – gir amerikanerne et historisk militært fotfeste i Norge.

Ifølge avisa skal amerikanske avdelinger få operere i Norge som om de var i USA. Amerikanerne skal ta med eget utstyr til basene, som Norge ikke får innsyn i. Amerikanske militære og sivile skal kunne reise fritt inn og ut av landet. USA skal være politi for egne soldater og sivile, også om de begår lovbrudd på fritida, utenfor basene. Det betyr at Norge avgir nasjonal sjølråderett og i praksis reserverer deler av norsk territorium til en fremmed makt.

Den internasjonale juristorganisasjonen ICJ advarer om at baseavtalen kan føre til at fanger bli torturert på norsk territorium, uten at den norske staten kan gripe inn. ICJ sier at Norge og USA er «på helt forskjellige planeter» når det gjelder hva folkeretten tillater, særlig i krig og konflikt. Juristorganisasjonen viser til eksempler på at USA har brukt baser de har i allierte land, i forbindelse med transport og tortur av fanger tatt i den såkalte «krigen mot terror». Det kan også skje i Norge slik avtalen nå er utformet.

Norge har undertegnet internasjonale avtaler mot masseødeleggelsesvåpen og mot bruk og lagring av landminer og klasevåpen. USA er ikke med på disse avtalene. Nei til atomvåpen og Norske leger mot atomvåpen har sagt at baseavtalen øker faren for utplassering av atomvåpen på norsk jord, at avtalen kobler Norge tettere til USAs atomstrategiske infrastruktur, og at den kan føre til at norsk atomvåpenpolitikk settes til side i en krisesituasjon.

Baseavtalen vil øke den militære spenningen i Nordområdene, stikk i strid med norske interesser. Baseavtalen binder Norge enda sterkere til USAs militære maktspill og stormaktrivalisering. Den bygger på en feilslutning om at lille Norge har sammenfallende sikkerhetsinteresser med supermakten USA. Vårt viktigste sikkerhetspolitiske virkemiddel har historisk sett vært å ha et godt naboskap med Russland, basert på militær lavspenning i nord. Det som nå skjer er det motsatte.

Antikrigs-Initiativet ber derfor Stortinget holde fast på baseerklæringen fra 1949, der det slås fast at det «ikke vil bli åpnet baser for fremmede lands stridskrefter på norsk territorium så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep».

(appell holdt på markering mot baseavtalen i Bergen 19. februar 2022)

4 kommentarer om “Hva står på spill?

  1. Det er en katastrofe hvis Norge acceptere udenlandske soldater på sit territorie -uanset hvilket udland der er tale om. I Danmark er samme katastrofe på vej. Det er som om vi opgiver den linje der har været enighed om i Norden siden sidste katastrofe tog fart fra først 1930 ´erne og blev lukket i 1945. I Europa er der nu igen borgerkrig mellem Rusland og resten af Europa. Endnu bruger kun Ukraine våben men vi er involveret. Tragisk!! At invitere en anden ikke Europæisk stormagt ind på nordens territorie er en frygtelig eskalation. Aktiver hjemmeværnet i stedet. Ingen moderne krig kan vinde over 100% guerilla. Jvf. sulte hærens sejr i Afghanistan m.fl. steder.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s