Fullintegrert i den amerikanske krigsmaskinen


Regjeringen synkroniserer stadig mer av Norges forsvarsstrategi med USAs ønsker. Enda en grense er brutt for hvor nært vi skal klistre oss til den amerikanske militærmakten.

NRK Vestlandsrevyen kunne i slutten av august rapportere fra «en spesiell dag» på Haakonsvern, da KNM «Fridtjof Nansen» forlot marinebasen for å slutte seg til en hangarskipsstyrke under amerikansk kommando. I en høytidelig seremoni, komplett med Sjøforsvarets Musikkorps på kaien, ble fregatten vinket farvel. De neste åtte månedene blir den ett av flere eskortefartøy for hangarskipet USS «Harry S. Truman». Først våren 2022 vil skipet være tilbake.

Hensikten er angivelig «å styrke det militære samarbeidet mellom Norge og USA.» I TV-innslaget sier sjef for Marinen Trond Gimmingsrud at dette er noe «forsvarskonseptet» er avhengig av og at det er viktig for å sikre alliert støtte. Men dette er første gang en norsk fregatt blir fullt integrert i en amerikansk hangarskipstyrke, så i tilfelle er «forsvarskonseptet» i flyt.

Et par menige står frem og fortelle oss hvor heldige de er som får være med på dette. «Det er første gang Norge er med på noe sånt» sies det, for liksom å understreke det unike ved toktet. Når korpset spiller «Ja, vi elsker», norske flagg vaier og opprømte menige vinker farvel, vil journalisten ikke ødelegge stemningen. Derfor spør han aldri om hvorfor det er så viktig for norsk sikkerhet at vi – for første gang – stiller en av våre fire fregatter til amerikansk disposisjon?

Dette er ikke et NATO-oppdrag, men et bilateralt samarbeid, og bare ett av flere eksempler på hvordan regjeringen klistrer Norge opp mot den amerikanske militærmakten.

Ferske eksempler på regjeringens knefall for USA

Noen husker ennå tilbake til februar da regjeringen tillot at USA – for første gang utplasserte B1 bombefly og 200 personer fra U.S Air Force på Ørland. Med B1-flyenes lange rekkevidde kunne amerikanerne bruke Trøndelag som base for tokt mot Arktis og potensielt nå langt inn i Russland.

I april signerte regjeringen så en ny baseavtale som åpner opp for at amerikanske styrker – for første gang – kan være på norsk jord i fredstid. Rygge, Sola og Evenes skal åpnes for U.S Air Force, mens Ramsund Orlogsstasjon skal huse U.S Navy. På disse fire stedene kan USA gjøre som de vil, Norge gir fra seg nasjonal suverenitet, det er amerikansk lovgivning som gjelder. Også dette en bilateral avtale, og et soleklart brudd med norsk forsvarspolitikk slik den har lagt fast siden 1949.

I mai ble så lokaldemokratiet i Tromsø overkjørt og byen i praksis tvunget til å akseptere at en sivil havn gjøres om til en havn for amerikanske atomubåter. Atomubåthavnen i Tromsø og den nye baseavtalen er begge et resultat av at USA har presset sine ønsker på norske myndigheter. Det er ikke Norge som har tatt initiativet, dette er amerikanske initiativ, og den norske regjeringen har latt seg presse.

Den amerikanske krigsmaskinen blir altså stadig mer integrert med det norske Forsvaret, «forsvarskonseptet» er åpenbart i flyt ved at tidligere reservasjoner brytes. Vi vet at USA flere ganger har bedt Norge stille med marinefartøyer, bl.a. i Persiabukta, men uten at vi hittil har stilt opp. Er KNM «Fridtjof Nansen» på vei mot slike farvann?

Hemmelig oppdrag

Den norske fregatten skal inngå i en amerikanskledet flåtegruppe under konseptet «Cooperative Deployment». Hvor oppdraget går, eller hva det går ut på, er hemmelig. Hovedaktiviteten skjer i Atlanterhavet og Middelhavet, men flåten kan også seile utenfor NATOs kjerneområder får vi vite.

Da er det interessant at KNM «Fridtjof Nansen» er bygd for å operere i langt varmere farvann enn Atlanterhavet. Fregatten ble levert ferdig «tropikalisert» – den kan kjøle ned hele fartøyet, inkludert vitale rom og systemer, helt nødvendig for at fregatten skal kunne operere under tropiske forhold. I fjor gikk KNM «Roald Amundsen» gjennom en tilsvarende oppgradering, noe som gjør at Norge nå disponerer to fregatter som kan seile i tropiske strøk.

Hensikten med «Cooperative Deployment» er «å vise alliert samhold» og «markere tilstedeværelse» i sikkerhetspolitiske interesseområder. Først deltar fregatten i øvelsen «Comptuex» i USA i oktober, før den under amerikansk kommando seiler mot ukjent mål mot slutten av året.

« -Vi har vår fulle rett til å trekke oss ut dersom amerikanerne gjør operasjoner Norge ikke vil være med i», sa skipssjef Grepne-Takle til TV2 før de forlot Bergen. Lite betryggende. Erfaringene viser nemlig at amerikanerne kan få svake norske regjeringer til å lystre som de vil.

Vi har nettopp vist oss som «en god alliert» og kriget i Afghanistan i 20 år i ren solidaritet med USA. En tidligere forsvarsminister for Høyre – Kristin Krohn Devold – forsvarte i sin tid Afghanistankrigen med at «operasjonen» var å betrakte som «et fremskutt forsvar av Norge». Med en slik logikk vil dagens forsvarsminister fra Høyre kunne slutte seg til alt amerikanerne finner på, med tilsvarende argumentasjon.

Trøsten er jo at regjeringen, ved å sende en av våre fire dyrebare fregatter ut på oppdrag tusenvis av sjømil unna våre egne kyster, med all mulig tydelighet viser at heller ikke den frykter noe militært angrep på Norge. KNM «Fridtjof Nansen» underlegges amerikansk kommando og fullintegreres i U.S. Navy slik at den kan bidra til et «fremskutt forsvar av USA». Kanskje i Persiabukta? Eller i Sør-Kinahavet?

Kilder:

«KNM Fridtjof Nansen til USA», NRK Vestlandsrevyen 25.08.21, «Aldri før har fregatt-mannskapet hatt et lignende oppdrag», tv2.no 25.08.21, «Nå kan Norge sende to fregatter til operasjoner i tropiske farvann», tu.no 03.08.21, «Blir borte i åtte måneder: Norsk fregatt skal for første gang inngå i amerikansk hangarskipstyrke», tu.no 24.08.21,«Norsk fregatt fullintegreres med amerikansk skipsstyrke for første gang», forsvaretsforum.no 25.08.21

En kommentar om “Fullintegrert i den amerikanske krigsmaskinen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s