Fred på jord?

«Det ser ut til at FN-pakten ikke gjelder Norge, USA eller europeiske land. Vi kriger og dreper når det passer oss. – Er vi da rettsstater?» Gjesteblogger H. Boye Svendsen stiller spørsmålet.


H Boye Svendsen portrettOm artikkelforfatteren: H. Boye Svendsen er globetrotter med over hundre land på besøkslista og tidligere sjøkaptein. Han har arbeidet i skoleverket, vært undervisningsleder i AOF og styreleder i avisselskap. I over 20 år har han jevnlig besøkt Cuba og fulgt utviklingen, 3,5 år på Universitet de La Habana og studert det spanske språk, cubansk- og latinamerikansk historie og skrevet læreboka «Aprender español en Cuba». Artikkelen sto først på trykk i Friheten 19. desember 2019.


Etter Den andre verdenskrig var menneskehetens eneste krav: Fred i verden!  Lidelsene hadde vært utover våre forestillinger og fatteevne. Det er hovedbudskapet i FN-charteret fra 1945: internasjonal fred; det er forbudt å starte en aggresjonskrig!  Allikevel klarte USA etter at FN-charteret var undertegnet 26. juni 1945 å slippe to atombomber 6. og 9. august 1945 mot sivilbefolkningen i to forsvarsløse byer, Hiroshima og Nagasaki, som en salutt over egen fortreffelighet.

I tillegg ble USA sete for den nye verdensorganisasjonen og den dominerende nasjonen; i ettertid er det fristende å si at den nye fredsorganisasjonen hadde snublet i starten.  Med underskriverne var de 50 seirende stater fra Den annen verdenskrig.  Man kan undre seg over at ingen protesterte eller reflekterte over den nye dagen.

«Den gode krigen»

USA hadde vunnet krigen, det vil si 70 % av alt gullet og alle pengene i verden. USA var den store krigsprofitøren. Det var andre som hadde vunnet krigen på slagmarken, Den røde arme, Stalingrad knekte ryggen på Hitler-Tyskland. Det forsvant i det taktiske sluttoppgjøret, der krigsprofitøren kommer ut på topp. Forklaringene på FN som ble gitt, var krigstrøttheten, ødelagte land og forferdelige lidelser, mens den store krigsprofitøren ikke hadde hatt krig på egen jord. For usanerne ble Den andre verdenskrig kalt ”Den gode krigen” som tok dem ut av den store depresjonen og gjorde dem rike. Forfatteren usaneren Studs Terkel sier i sin bok ”Den gode krigen” at mye ville vært annerledes hvis USA hadde erfart krigen på egen jord.

For USA er krig penger

For USA er krig penger og nye muligheter.  Da FN, den nye verdensorganisasjonen kom i gang, måtte den nye generalsekretæren akseptere og rapportere til State departement før noen andre, altså USAs utenriksdepartement, om problemer i verden.  Jeg skal ikke nevne hvor generalsekretæren kom fra.

FN-pakten

FN-pakten av 26. juni 1945 har sikring av internasjonal fred som overordnet mål. Det står i fortalen til FN-pakten, og videre er det fulgt opp i artikkel 1 nr. 1 – 4 å bevare freden og forby angrepskrig. Videre forbyr FN-paktens artikkel 2 nr. 4 medlemsstatene maktbruk mot andre stater.  Det var med hjemmel i denne artikkelen at Nicaragua anla sak mot USA for Den internasjonale domstolen, FNs øverste organ, for maktbruk i strid med FN-pakten i 1983–1984. USA ble dømt i denne saken i 1986.

Saken mellom Nicaragua og USA er blant de internasjonale forbrytelser uvanlig, i den forstand at det alltid har vært seierherren som dømmer fienden og taperen.

 

«USA krever immunitet for sine krigsforbrytere … Immunitetskravet er i strid med folkeretten – folkeretten er lik for alle. USA respekterer ikke internasjonal lov og andre nasjoner. USA er en versting.»

 

Nürenberg-domstolen

International Military Tribunal som vi kaller Nürenberg-domstolen ble opprettet av USA, Frankrike, Storbritannia og Sovjetunionen 8. august 1945. Her ble krigens tapere dømt for ”Crimes against Peace”, tilsvarende aggresjonsforbrytelsen, men ingen fra seierherrenes side ble anklaget for noe som helst.

Tokyo-domstolen

Charter of the International Military Tribunal for the Far East kalt Tokyo-domstolen, ble opprettet 19. januar 1946 etter ordre fra general Douglas MacArthur og godkjent av ham samme dag. Japanerne tapte og ble dømt, ingen andre. Selv ikke de mest avskyelige forbrytelser mot menneskeheten som atombombene mot Hiroshima og Nagasaki ble reflektert. General MacArthur var tvert imot ivrig forkjemper for å bruke atombomba i den neste krigen der han var øverst krigsherre, Korea-krigen.  Det er sikker folkerett at bruk av atomvåpen er i strid med folkeretten.

Jugoslavia-domstolen opprettet av FNs sikkerhetsråd 25. mai 1993 dømte mange serbere, men ingen kommentarer til aggresjonsforbrytelsen mot Jugoslavia av Norge og andre land av 24. mars 1999.

Rwanda-domstolen opprettet av FNs sikkerhetsråd 1. august 1994.  De svarte dømmes.

The International Criminal Court

Den internasjonale straffedomstolen ble opprettet 17. juli 1998 med Roma-vedtektene som rettslig grunnlag, som er en FN-traktat. Den internasjonale straffedomstolen ble formelt etablert 1. juli 2002 i den Haag. I mars 2015 hadde 123 land med Palestina sist ratifisert traktaten for Den internasjonale straffedomstolen, og det hører med til historien at USA og Israel ikke har ratifisert domstolen.  Videre har USA truet med å angripe Den internasjonale straffedomstolen med militære styrker for å få frigitt en US-borger, eller en borger av en alliert stat, som er pågrepet av domstolen.

USA krever immunitet for sine krigsforbrytere

I tillegg er det riktig å nevne American Servicemembers Protection Act som ble vedtatt i 2002. Her krever USA immunitet for sine krigsforbrytere.  I tillegg har USA presset ca 100 land til å undertegne immunitetskravet for usanere.

Immunitetskravet er i strid med folkeretten – folkeretten er lik for alle. USA respekterer ikke internasjonal lov og andre nasjoner. USA er en versting.

My Lai-massakren

Eksempel My Lai-massakren under Vietnamkrigen i 1968, hvor løytnant William Calley ledet en militærstyrke som myrdet 504 mennesker, barn, kvinner og gamle. Saken ble dekket over, men kom til slutt opp igjen, og løytnant Calley ble dømt til 20 års fengsel som i US-rettssystemet kokte ned til 2 dager. President Nixon beordret ham løslatt. Det er mange uttalelser om at lignende massakrer var mer regelen enn unntaket i Vietnamkrigen.

Andre internasjonale straffedomstoler som er opprettet ved avtaler mellom FN og myndighetene i landene, er:

Sierra Leone 2002

Kambodsja 2003

Libanon 2007

Det ser ut til at FN-pakten ikke gjelder Norge, USA eller europeiske land. Vi kriger og dreper når det passer oss.

– Er vi da rettsstater?

En kommentar om “Fred på jord?

  1. En veldig god orientering om FN,s fredsbevarende arbeid etter 2. Verdenskrig som stormakten USA negelisjerte, og likeså Den internasjonale domstolen. Nå ser vi igjen at USA bryter avtaler, bomber og dreper på en internasjonal flyplass i Iran, holder Irak i et jerngrep, og truer Mittøsten med en ny krig, som igjen kan føre til verdenskrig. Hva i verden kan vi normale mennesker stille opp mot et slikt vanvidd? Hver og en av oss må TENKE og gjennom valg STEMME på partier som ikke vil støtte USA’s maktarroganse. Hva hjelper vel det hva lille Norge gjør? Vi kan kanskje være et eksempel til etterfølgelse for andre land. At det reiser seg en mektig protestbølge. Naiv ønsketenkning? Ja vel. Men hva kan vi gjøre?

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s