Rødts Torstein Dahle holdt appell mot forskjells-Norge i Bergen i dag. Økte forskjeller og privatisering truer alt arbeiderbevegelsen har bygget opp.
2 av 3 nordmenn mener at det er en hovedoppgave for politikerne å minske de økonomiske forskjellene. Likevel vokser ulikhetene. Gang på gang har de andre partiene hatt mulighet til å gjøre noe med de økende forskjellene, likevel fortsetter de å vokse.
Generasjonen som vokser opp i dag kan bli den første som ikke får det bedre enn foreldrene sine. Ikke fordi vi har mindre rikdom å fordele enn før, men fordi rikdommen strømmer oppover!
Hva skaper økte forskjeller?
1. Ulikhet går i arv
Forskjeller er arvelige. 77 av Norges 100 rikeste har arvet sin formue. H/FrP-regjeringen fjernet arveavgiften, og AP vil ikke gjeninnføre den. Dermed blir ulikheten reprodusert. Samtidig viser statistikk at 26 % av barn som vokser opp i familier som mottar sosialhjelp selv vil bli sosialhjelpsmottakere i voksen alder.
2. De rikeste betaler for lite skatt
Folk flest – vanlige lønnsmottakere – betaler 33 % av inntekten sin i skatt. Samtidig har regjeringen fjernet arveavgiften, redusert selskapsskatten og økt diverse skattesubsidier til de rikeste. Totalt har H/FrP gitt de rikeste 21 milliarder i skattelettelser. Vi må reversere kuttene og øke fellesskapets inntekter gjennom økt skattelegging av aksjeutbytte og dyre eiendommer.
3. Lederlønningene har løpt løpsk
Det er meningsløst at en direktør i et helseforetak tjener 15 ganger så mye som en sykepleier. Begge er offentlig annsatt. Det må settes et tak på lederlønninger i statlige og kommunale selskaper. De som trenger millionlønn for å jobbe i et offentlig selskap har et motivasjonsproblem!
4. Det organiserte arbeidslivet raseres
Arbeidsformidling bør være et offentlig ansvar, bemanningsbransjen må forbys! EØS-avtalen må sies opp, den bidrar til å presse ned lønns- og arbeidsvilkår i Norge.
5. Fraværet av boligpolitikk
Regjeringene til Brundtland (AP) og Willoch (H) sørget for en fullstendig deregulering av boligmarkedet og til at sosial boligbygging stoppet opp. I dag er det markedskreftene som styrer, og folk må låne millioner av privatbanker for å bo. Samtidig er boligmarkedet en spekulasjonsarena for de pengesterke, 1 av 3 leiligheter i Oslo kjøpes nå av personer som ikke skal bo der selv.
Noen fakta om forskjells-Norge
- Siden 2006 har den økonomiske ulikheten i Norge økt med 14 prosent
- Etter 1990 har Norges rikeste økt sin andel av inntektene i rekordfart, faktisk raskere enn i USA og Storbritannia.
- Antall milliardærer er femdoblet på 15 år.