Aksjonsdag mot forskjells-Norge

Rødts Torstein Dahle holdt appell mot forskjells-Norge i Bergen i dag. Økte forskjeller og privatisering truer alt arbeiderbevegelsen har bygget opp.

2 av 3 nordmenn mener at det er en hovedoppgave for politikerne å minske de økonomiske forskjellene. Likevel vokser ulikhetene. Gang på gang har de andre partiene hatt mulighet til å gjøre noe med de økende forskjellene, likevel fortsetter de å vokse.

Generasjonen som vokser opp i dag kan bli den første som ikke får det bedre enn foreldrene sine. Ikke fordi vi har mindre rikdom å fordele enn før, men fordi rikdommen strømmer oppover!

 


Hva skaper økte forskjeller?

1. Ulikhet går i arv

Forskjeller er arvelige. 77 av Norges 100 rikeste har arvet sin formue. H/FrP-regjeringen fjernet arveavgiften, og AP vil ikke gjeninnføre den. Dermed blir ulikheten reprodusert. Samtidig viser statistikk at 26 % av barn som vokser opp i familier som mottar sosialhjelp selv vil bli sosialhjelpsmottakere i voksen alder.

2. De rikeste betaler for lite skatt

Folk flest – vanlige lønnsmottakere – betaler 33 % av inntekten sin i skatt. Samtidig har regjeringen fjernet arveavgiften, redusert selskapsskatten og økt diverse skattesubsidier til de rikeste. Totalt har H/FrP gitt de rikeste 21 milliarder i skattelettelser. Vi må reversere kuttene og øke fellesskapets inntekter gjennom økt skattelegging av aksjeutbytte og dyre eiendommer.

3. Lederlønningene har løpt løpsk

Det er meningsløst at en direktør i et helseforetak tjener 15 ganger så mye som en sykepleier. Begge er offentlig annsatt. Det må settes et tak på lederlønninger i statlige og kommunale selskaper. De som trenger millionlønn for å jobbe i et offentlig selskap har et motivasjonsproblem!

4. Det organiserte arbeidslivet raseres

Arbeidsformidling bør være et offentlig ansvar, bemanningsbransjen må forbys! EØS-avtalen må sies opp, den bidrar til å presse ned lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

5. Fraværet av boligpolitikk

Regjeringene til Brundtland (AP) og Willoch (H) sørget for en fullstendig deregulering av boligmarkedet og til at sosial boligbygging stoppet opp. I dag er det markedskreftene som styrer, og folk må låne millioner av privatbanker for å bo. Samtidig er boligmarkedet en spekulasjonsarena for de pengesterke, 1 av 3 leiligheter i Oslo kjøpes nå av personer som ikke skal bo der selv.

Noen fakta om forskjells-Norge

  • Siden 2006 har den økonomiske ulikheten i Norge økt med 14 prosent
  • Etter 1990 har Norges rikeste økt sin andel av inntektene i rekordfart, faktisk raskere enn i USA og Storbritannia.
  • Antall milliardærer er femdoblet på 15 år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s