Medieovervåkerne ep. 9: Militariseringen av Norden – med Jan Oberg

Gjest i denne episoden er fredsforsker Jan Oberg, direktør for den uavhengige tenketanken The Transnational Foundation for Peace & Future Research (TFF).

Russlands angrep på Ukraina har vært et politisk jordskjelv, som har endret det sikkerhetspolitiske bildet i Norden radikalt. Sverige og Finland har blitt NATO-medlemmer. Dramatisk nytt er det også at de nordiske regjeringene lar USA etablerer seg med 47 baser i Norge, Danmark, Sverige og Finland.

I praksis betyr dette at Norden som blokk frasier seg nasjonal styring over forsvarspolitikken og legger sin skjebne i USAs hender.

På toppen av det hele skal forsvarsbudsjettene i alle de nordiske landene økes kraftig. Bare i Norge skal forsvarsbudsjettet nær dobles. Planen er å bruke 1.624 milliarder på Forsvaret de neste 12 årene. Knapt en motstemme høres i mediene. Tvert imot; redaksjonene støtter opp om både virkelighetsbeskrivelsen og opprustningspolitikken som de nordiske regjeringene fremmer.

Militariseringen av Norden henger sammen med den geopolitiske situasjonen, der USAs hegemoni står for fall, noe Jan Oberg utdyper i denne samtalen.

Som Fredrik S. Heffermehl skrev: «Vi lever med en sikkerhetspolitikk som kan bli vår død. Den garanterer evig usikkerhet og økende fare for utslettelse. Vil vi overleve må vi fri oss fra den militære okkupasjon av verden, ikke la verden styres av interesser som ønsker alt annet enn fred.»

————————
Saker/artikler det refereres til i samtalen:

Atlanterhavspakten: Traktat for det nordatlantiske området

Edward Luttwak: It’s time to send NATO troops to Ukraine

En kommentar om “Medieovervåkerne ep. 9: Militariseringen av Norden – med Jan Oberg

  1. Fantastisk opplysande episode. Tre glupe karar med klårt språk. Gullkorna kjem tett som hagl. Mange takk!

    Overraskande å høyra noko fint om Nato på Spartakus, men NB, det handla berre om teorien (Nato-pakta), ikkje om praksis.

    NRK kjem ikkje til å formidla eitt sekund av denne samtalen.

    Torfinn Slettebø

    Liker

Legg igjen en kommentar