Krig som forretningsidé

Ferske tall fra SIPRI viser at bevilgningene til militærvesenet øker voldsomt. Hva om vi flyttet pengene fra krig og opprustning til fred, velferd og internasjonalt samarbeid? I denne videosamtalen med Åse Møller-Hansen fra Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) diskuterer vi hva som skal til for å snu utviklingen.

For mer enn 60 år siden advarte Dwight D. Eisenhower mot makten til det militær-industrielle komplekset, samrøret mellom våpenindustrien, Pentagon og Kongressen, som han mente var en fare for demokratiet. Siden den gang har makten til dette kompleksets bare økt, og påvirker i dag også hvordan norske politikere tenker.

NATO, som representerer 12 % av verdens folk, står for nesten 60 % av verdens totale militærutgifter. Norge bruker seks ganger mer enn gjennomsnittet av verdens stater på militæret, bare USA bruker mer enn Norge i NATO pr. innbygger. Men dette er langt ifra nok!

Forsvarskommisjonen foreslår at

– Forsvarsbudsjettet hurtigst mulig må løftes med 30 milliarder kroner over gjeldende budsjettbane (budsjettet er på 76 milliarder i 2023).
– Ytterligere 40 milliarder kroner pr. år i ekstrabevilgninger i en tiårsperiode.
– En permanent budsjettøkning med 10 milliarder kroner når perioden med ekstrabevilgninger er over.

10 kommentarer om “Krig som forretningsidé

 1. Merkelig lite i norsk presse om hva som burde være topp nyheter: Russernes bombing av depoter med utarmet uranium:

  Dette vil antagelig gjøre at veldig mye av landbruk i Ukraina blir ‘bortkastet’, for det er vel få som tar risken på å få kreft og annet etter at støvet fra eksplosjonene sprer seg over store deler av Ukraina og Polen. Ukrainerne og polakkene må passe på å takke den engelske regjeringen SÅ mye!

  Liker

  1. NRK leverer bare utenriksnyheter, dersom de har mulighet for å kaste dritt på Russland. Ser eller hører du ikke noe merkbart om Ukraina i NRK nyheter en dag, er det for att det går dårlig for de Ukrainske nasjonalistene.

   Likt av 1 person

 2. GLITRENDE av Åse. !!
  En hadde en avtale i Ukraina som ble torpedert av England og USA.
  Slik fikk de krigen.
  Kjernen er at de fleste vestlige rike land sine økonomier og ledere, nettopp er avhengige av fortjeneste, maktbruk og slik videre økt fortjeneste.

  Dette sikres via en forledende pludderprat om fred og at det alltid er alle de andre som utøver en vold , som de rike sammen , må stoppe.

  Libya var et land som hadde en visjonær leder.
  Europa og USA fjernet lederen og kastet landet ut i ÅR med fattigdom og interne , voldelige rivaliseringer.
  Fredsprislandet Norge !! VAR MED I KRIGEN der.
  Boken til Åse er en flott håndbok for alle som vil bygge fred.

  Flott Terje Allnes med Spartakus.no
  Roger

  Likt av 1 person

 3. Ja våpenprofitørene skåler nok i glassene til dette. Men i Norge køer alt mer folk til de frivillige organisasjonen for og få dagen til og gå rundt. Til dette så blir alt mye dyrere for hver måned som går.

  Stortinget underbygger en tradisjonell russofobia anstiftet en gang av USAs politiske hauker, videreforedlet av EUs rikmannsklubb, nu mer en imperialistisk fascistisk union.

  Norge påståes og være en fri uavhengig stat! og en fredsnasjon! Vi bør vite att i dag er dette bare fabler og løgner. Norge er ingen fredsnasjon, det beviste de i det tidligere Jugoslavia og Afghanistan mv. Uavhengig? Nei så absolutt ikke. Den Norske regjeringen svek det Norske folk da Brundtlandsregjeringen snikanmeldte Norge inn i EU bakveien via EØS. Dette i strid med folkeflertallets EU-motstand vant i ett offisielt landsomfattende valg om medlemskap i den Europeiske kapitalistiske unionen.

  Uten tvil har EU blitt en militant imperialistisk union, som også gnager på den Norske skattebingen. USAs politiske hauker er uten tvil Norges øverste sjefer. Som min far skrev til sin diktsamling; Norge er en satellittstat, en skjult stjerne i det amerikanske blodige flagg. Norsk utenrikspolitikk har fulgt USAs koloniale imperialistiske utenrikspolitikk slavisk siden andre verdenskrigs slutt. Og dette slaveriet, russofobian og de mildt sagt gale sanksjonspolitikken mot Russland er en stor belastning på vår felles økonomi i Norge.

  Enden på denne økonomiske handelskrig og imperialistiske, militaristiske atferd kan bli en tredje verdenskrig. Men tross faren for en atomkrig i Europa og verden forøvrig så fortsetter vestmaktene å sende inn de mest moderne og farlige våpnene til Ukraina etter det andre. Ingen ting av disse våpnene vil forandre Russernes holdning til den rådende situasjonen og den pågående Russiske militære operasjonen, det vil bare bli en ytterligere farlig eskalering av konflikten. Vestens politikere bryr seg ikke om den enkelte Ukrainers sikkerhet og liv. Så lenge de kan brukes som nyttige soldater i skyttergravene for USA, NATO, EUs krig mot Russland, så får de alle de våpnene de trenger. Men taper de så vil nok visen få en annen klang.

  Dette er en stedfortrederkrig mellom USA, NATO, EU, England på ene siden og Russland på den andre, med det Ukrainske folk på slakterbenken. De vestlige kapitalistiske regimene i vest ofrer gjerne sitt egent folks sikkerhet og sosiale trygghet for ett krig mot Russland.

  Likt av 1 person

 4. Det er kriminelt. Vi har ikke penger til å brødfø verden – men alltid mer enn nok til stadig verre masseødeleggelsesvåpen.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s