Krig er forakt for liv

Appell på NKPs 1. mai-markering ved Nordahl Grieg-statuen ved Den Nationale Scene i Bergen

Kamerater,

det har nå gått 14 måneder siden den russiske invasjonen av Ukraina. Vi kan ikke markere denne dagen uten samtidig å kreve stans av denne krigen!

Russland er ansvarlig for angrepet. Men det er historieløst å legge all skyld på Russland. Det har ikke manglet på advarsler om at NATOs politikk med stadige utvidelser østover, stikk i strid med løfter gitt til Sovjetunionens siste ledere, kunne føre til en militær konfrontasjon. Men NATO har suverent ignorert alle advarsler.

Det viktigste akkurat nå er imidlertid ikke å fordele skyld, det viktigste er å redde menneskeliv. Krig er forakt for liv, sa Nordahl Grieg. Dessverre er dette særdeles treffende for det som skjer i Ukraina.

Hver dag blir hundrevis drept. Hver dag! Hundrevis! Det er altså snakk om unge ukrainske og russiske soldater, om ukrainske sivile – menn, kvinner og barn. I tillegg kommer alle de som er skadet fysisk og psykisk. Ødeleggelsene er enorme, millioner av mennesker er på flukt.

Hva gjør så norske myndigheter for å få stoppet disse myrderiene og ødeleggelsene? Ingenting!

Tvert imot, Stortinget står nå samlet bak NATO-løgnen om at «våpen er veien til fred». For bare ett år siden var alle partier mot å sende norske våpen til krigssoner. For ett år siden var det allmenn enighet om et forbud mot å sende norske våpen til pågående kriger.

Det sier alt om hvor militariserte vi har blitt i hodene våre på svært kort tid. Vi indoktrineres til å tro på og akseptere at det kun finnes en militær løsning. Lekkasjene fra Pentagon, som ble kjent for kort tid siden, viser imidlertid at det amerikanske militærapparatet ikke tror på en militær seier.

Påstandene fra ukrainsk side om at deres krigstap er minimale sammenlignet med Russlands, og at seieren er rett rundt hjørnet bare de får nok penger og våpen fra Vesten, er  motbevist av lekkasjen fra disse graderte amerikanske regjeringsdokumentene.

Sannheten er at om vi fortsetter i samme spor kan krigen rase i årevis og koste hundretusenvis av nye liv – til ingen nytte!

Vi har en bisarr situasjon der store deler av den såkalte venstresiden i NATO-landene ikke er krigsmotstandere, men tvert imot kappes om å samle støtte for krigen. Men når ble det venstresidens oppgave å sende arbeiderklasseungdom til fronten for å dø for det oligarkstyrte Ukrainas landegrenser?

Arbeiderklassen er den store taperen i krigen. Mens ukrainske arbeidere er sendt til fronten for å forsvare landet med livet som innsats, har det ukrainske parlamentet dolket dem i ryggen og vedtatt en rekke lover som fratar eller innskrenker ukrainske arbeidere grunnleggende rettigheter. I praksis er fagorganisering blitt umulig. Arbeiderne må nå selv forhandle sine personlige betingelser direkte med arbeidsgiveren. Den beskyttelsen som lå i en kollektiv avtale er fjernet.

Samtidig er nå en tredjedel av den ukrainske matjorden kjøpt opp av utenlandske selskaper, mens regjeringen selger unna offentlige eiendeler i en storstilt privatiseringsfest. Amerikanske selskaper samtaler med regjeringen om å overta olje- og gassindustrien. Dette er vestlig imperialisme i praksis.

Er det denne oligarkstaten den norske, våpeneksporterende venstresiden er villig til å risikere en 3. verdenskrig for? I så fall, hvilken klasse er det de forsvarer?

Vi i NKP kan være stolte over å tilhøre et parti som sier nei til å sende våpen.  Vi krever at Norge skal arbeide for våpenhvile og fredsforhandlinger NÅ!

13 kommentarer om “Krig er forakt for liv

 1. Ukrainakrigen er en epoxikrig mellom USA og Russland med Ukrainerne som offerlammet på slakterbenken.

  Fred er den eneste rette løsningen på denne konflikten som med mange andre blodige konflikter verden over. Men i Ukraina er hverken USA, NATO eller EU interessert i noe fred. Til det er det for mye profitt og hente ut av våpenprofitørenes industrielle kompleks.

  Som i alle tidligere blodige kriger er døden en velskodd industri med mange muligheter og store økonomiske avanser. Kapitalismen er og forblir det onde av all ondskap på vår planet. Den eneste rette veien for menneskeheten, er å avvikle den.

  Ketil Ervik.

  Liker

  1. Det har vel fint lite med epoxi (sic) å gjøre? Du tenker vel på en proxy (stedfortreder) -krig?
   Ser det er mange innsiktsfulle artikler i steigan.no for tiden, som kaster godt lys på det som skjer, og som gir grunnlag for å forstå hvorfor. Men det spørs om det innsiktsfulle ikke drukner i propagandaen som vi alle blir utsatt for. Det er fortsatt altfor mange som tror at USA er redningen for verden. De burde se denne: https://www.youtube.com/watch?v=qVsxOMUzeJk

   Liker

 2. Glimrande appell! Stortinget er blitt eit katastrofeområde. Og no vil Guri Melby, som lyg openlyst om Tyskland og russisk gass, senda norske bombefly til Kiev-styret.

  Liker

 3. Krig er forakt for liv. Krigen i Ukraina kan bare stanses ved at folk gjør opprør mot et system som har krig innebygget i behovet for profitt for enhver pris. Grunnlaget for utviklingen av en revolusjonær oppstand mot kapitalismen i sitt imperialistiske stadium i 1914, lå der. Krigskreftene fortsatte i 2. verdenskrig i sin jakt på å knuse all motstand mot imperialismen i sin verste form i Tyskland og Italia, Japan, men USA-imperialismen overtok i 1945 og leder an i dag. Vi kan kritisere Kina og Russland, men ikke for å deres motstand mot denne verdensmakten med baser overalt i verden for å fremme ny-kolonialisme også i dag. Freds-kamp er svaret, aktiv kamp mot krigs-krefter også i Norge! Takk for god appell! Per Lothar Lindtner

  Liker

  1. Kloke ord fra Per Lothar Lindtner.
   Den mest grunnleggende årsaken til krigen i Ukraina er en langvarig vestlig ekspansjon mot de Russiske grensene, ekstrem russofobia og statsrasisme. USA, NATO og EU har lenge lagt smitt planer om og ødelegge Russland. Denne koloniale imperialisme og antirussiske atmosfære startet rett etter den andre verdenskrigs slutt. Winston Churchill mente på att det var den rette tiden til og starte en krig mot Russland når de ennå var svake. Siden den gang har vestmaktene lagt mange hemmelige og offentlige planer på den kommende krigen mot Russland. Det hjalp lite att vestmaktene sammen med Russiske landsforrædere klarte og gjennomføre en kontrarevolusjon i Sovjet, ja og med dette så ble det sosialistiske Sovjet igjen ett marked for spekulative kapitalister. Nei ingenting hjalp, for USA og NATOs krigsplaner var smidd i jern for fremtiden. De enorme ressursene i Russlands stor land lokker mer enn fred og sikkerhet for sine egne borgere! Dessuten kunne ikke vestens finansielle banditter overleve med ett sterkt Kina og Russland på de åpne markedene. Og som vi vet så fortsetter USA og vestmaktenes korstog for ressurser og verdensmakt. Ingenting er forandret alt er som før, det er bare metodene og fasadene som er annerledes. Innenfor dem står de samme forråtnende kapitalistiske fundamentene, de samme utbyttene og fascistene.

   Likt av 1 person

 4. Hvorfor skrive, og godta, at krigen i Ukraina startet i 2022? Ny-nazistene i Ukraina, med hjelp fra USA og Nato startet krigen for alvor i 2014 etter at den hadde ulmet i flere år på forhånd.
  Med 14000 mennesker drept av det ukrainske militæret så Russland at alle forsøk på forhandlinger var fåfengt, så eneste løsningen for å hjelpe den russisk-talende delen av befolkningen var den spesielle militære operasjonen.
  Det vi nå kan mest håpe på er at USA nok en gang innser at de har igjen tapt en krig. Norge har forsterket sitt renommé som krigsforbryternasjon ved å blindt følge USA, mafiastaten som er den største trusselen mot oss alle.
  På den positive siden ser vi at stadig flere utenfor vesten innser at Russland og Kina har bedre løsninger på fremtidig utvikling.

  Liker

 5. Vesten har aldri hvert interessert i noe fred i Ukraina, USAs imperialister bygde opp og planerte denne konfrontasjonen mellom Ukraina og Russland mange år føre det USA-støttede kuppet 2014. Att dere ikke nevner den 8 årige krigen og den Ukrainske terrorbombingen av østlige Ukraina er noe underlig! Denne krigen er ikke bare en antiNATO krig men er skyggen av ekstrem russofobia, rasisme og terror mot den Russisktalende befolkningen som har bodd i Ukraina i generasjoner. Hva med de nazistiske azovbataljonene, banderabandittene og andre nazistiske militære organisasjoner som er vel så det aktive i den Ukrainske hæren med store styrker.

  Det sies att over 14000 mennesker, sivilbefolkning er myrdet av de Ukrainske nasjonalistene de siste 8 årene de Ukrainske fascistene fikk herje fritt i de nyopprettede republikkene. Men de siste tallene sier 40000, og flere blir de dessverre etterhvert som likrestene blir gravd opp jo lengre inn i Ukraina Russerne kommer. Det finnes betydelig og omfattende dokumentasjon og innhente fra de Russiske mediene. Men bare for att Russiske medier er blokket fra den vestlige mainstream betyr ikke att de er usanne.

  Nei jeg tror bestemt att det er helt feil å se for unnfallende på årsaken til denne konflikten.

  Liker

  1. Jeg er ikke uenig i noe av det du sier. Men appellen var en 4 minutters oppfordring til våpenhvile og fredsforhandlinger for å unngå tap av et ukjent antall liv, ikke en analyse. Det tragiske nå er jo at alle Stortingspartiene nå stiller seg bak «våpen er veien til fred»-løgnen.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s