Er Kina sosialistisk?

Ikke noe land i historien har gjort mer for å bedre befolkningens levekår enn Kina. Å utrydde ekstrem fattigdom i et utviklingsland med 1,4 milliarder mennesker er uten tvil «historiens største prestasjon mot fattigdom», for å sitere FNs generalsekretær Antonio Guterres. Så sent som i 2014 levde 100 millioner kinesere under fattigdomsgrensen, syv år senere var tallet 0.

Hva er hemmeligheten? «Bare det sosialistiske systemet kan utrydde fattigdom», sa Deng Xiaoping i 1987.

I denne videosamtalen med historiker og forfatter Terje Valen forsøker vi komme nærmere en forståelse av hvilket type samfunn Kina er. Er det et autoritært diktatur slik vi hører i Vesten? Eller er det et sosialistisk samfunn med kinesiske kjennetegn? Eller et samfunn på vei mot sosialisme en gang i fremtiden?

Terje Valen drar de store historiske linjene og ender opp med en konklusjon på hvordan vi skal forstå dagens Kina under Det kinesiske kommunistpartiets og Xi Jinpings ledelse.

5 kommentarer om “Er Kina sosialistisk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s