Ola Tunander om Ukraina-krigen

I dette videointervjuet med Ola Tunander, professor emeritus ved fredsforskningsinstituttet PRIO, går vi bak det daglige nyhetsbildet for å se på årsakene til krigen i Ukraina. Det russiske angrepet 24. februar omtales i Vesten som et uprovosert angrep, som om det nærmest kom som lyn fra klar himmel. En rekke politiske valg og handlinger viser derimot at angrepet langt ifra var uprovosert.

Krigen er et resultat av bevisste valg fra vestlig side fra 1990-tallet og til i dag. Tunander sier at USA ville ha krig, og at også militære rådgivere rundt president Zelenskyj ønsker en storkrig mot Russland. Dette er altså ikke en imperialistisk krig fra Russlands side, slik mange på venstresiden hevder.

Samtalen kommer bl.a. innom NATO-utvidelsene østover, som skjedde stikk i strid med løfter gitt til Sovjetunionens ledere. Den tar for seg Maidan-opprøret og kuppet i Kiev i 2014, ukrainske nazisters innflytelse, krigen mot Donetsk og Lugansk som har rast siden 2014, Minsk-avtalen fra 2015, spørsmålet om atomvåpen kloss opp til den russiske grensen, om Pentagons støtte til biologiske laboratorier i Ukraina, og om sabotasjen mot gassrørledningen Nord Stream 2.

9 kommentarer om “Ola Tunander om Ukraina-krigen

 1. Dette er en generell kommentar, og ikke et direkte svar til vidoen med Tulander;
  Jeg spør hvor lenge (deler av) fredsbevegelsen skal unnskylde Russlands handlinger i Ukraina. Det snakkes fint om FN-pakten, og at denne ikke skal brytes. Det er jeg helt enig, men brukes denne selektivt i antikrigsaktivister?
  Når FNs generalsekretær ettertrykkelig fordømmer invasjonen, folkeavstemningene og annekteringen som brudd på Folkeretten, må dette tas til følge! Noe annet er å si at FN er et underbruk av USA og NATO, og det er ikke sant. Et stort flertall i Generalforsamlingen har også fordømt annekteringene (og Russlands nære allierte, Kina og India stemmer avholdende, det samme gjelder afrikanske land som ellers har forståelse for Putins antiimperialistiske angrep på USA/Vesten).
  Jeg er selv imot NATO-medlemskap, baser, våpeneksport til Ukraina og utvidelse østover, men det må finnes en tredje vei hvor man forømmer krig som strategi uavhengig om det er NATO eller Russland. Russiske bomber mot boligblokker og strømforsyning er ikke mer rettferdg eller «snillere» enn andres bomber. De rammer sivile, dreper, lemlester, skaper frykt og lidelser.
  Norge har tatt i mot 30000 ukrainske flyktninger, og millioner har flyktet – dette er mennesker vi nå bør vise forståelse for og solidaritet med. Dessverre har ikke fredsbevegelsen i særlig grad deltatt når ukrainere i Norge har demonstrert mot krigen – om man ikke støtter alle parolene, er det et viktig signal om at vi ikke kan la «voldtekten» av en selvstendig nasjon fortsette. Og hva med russere i Norge som bor her nettopp fordi de ikke kan holde ut Putins overgrep mot sivile rettigheter i hjemlandet?
  Titusenvis av russere nekter å la seg verve til krig i Ukraina, som risikerer helsen og lange fengselstraffer for å demonstrere. Krigsmotstanden i Russland bør inspirere fredsbevegelsen i Vesten til å støtte et alternativ til Putin (og andre hauker i russisk politikk) sin sjåvinisme..og imperialisme.
  Fredshilsen
  Thorleif Berthelsen

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s