Venstresida og Ukraina-krigen

Hvor ble det av venstresidas fredsengasjement når vi trenger det mest? I Ukraina-krigen stiller det meste av venstresida seg på krigsbevegelsens side og vil sende enda flere våpen inn i krigssonen. Slik eskalerer krigen. Når Russland beskriver den som en «eksistensiell trussel» åpner det for bruk av atomvåpen, ifølge russisk militærdoktrine.

Marielle Leraand, tidligere nestleder i Rødt, er en tydelig motstemme til den gjengse krigsretorikken. Hun etterlyser fredsinitiativ nå og har vist til forpliktelsene som ligger i FN-pakten. I en kommentar i Ny Tid skriver hun:

«Historisk har spørsmålet om krig og fred vært et av de mest definerende skillene mellom høyre og venstre. Den radikale arbeiderbevegelsen har fra begynnelsen vært knyttet til tanken om at krig mellom nasjoner er et onde som bør stoppes ved at arbeidere på begge sider nekter å slåss mot hverandre.»

Så hvordan havnet vi der at venstresida stiller seg bak krigen,  og støtter sanksjonspolitikken som vil ramme arbeiderklassen i Europa knallhard utover høsten og vinteren?

6 kommentarer om “Venstresida og Ukraina-krigen

 1. Hei,
  Hvor ble det av venstresidas fredsengasjement når vi trenger det mest?
  ja det er et godt spørsmål, Norge har jo i de siste 40 år stått frem som diplomatiets og fredsmeglers høyborg men nå har vi ensidig fordømt alle russere som «onde»!
  Når vesten slapp de «snille» bombene i Vietnam, Irak, Serbia, Libya, Syria etc. var alt ok.
  Nå har vi en NATO sjef som står frem som en krigshisser, helt forferdeli.
  Støtter Marielle 110% og det tror jeg mange andre også mener men hvor er NRK, P2 ++++ de er kun plapprende pappegøyer etter USA

  Liker

 2. Vil du ha fred, forbered fred
  En alternativ måte å hjelpe Ukraina på er å forberede en fredsprosess nå. En helhetlig strategi for støtte til Ukraina krever at støttespillerne bidrar til å forberede en fredsprosess som hele regionen kan dra nytte av. Å forberede en fredsprosess vil føre til et bredere sett av valg, med bedre sjanser for å lykkes. Det vil også posisjonere Ukraina og dets allierte til å stanse blodsutgytelsen raskere når forhandlingsrom oppstår.

  Ingen er sikker før alle er trygge
  Et utgangspunkt for fredssamtaler er å gi alle parter sjansen til å forhandle om noe de ønsker. I mange kriger – og garantert i denne – kan det å bringe krigførende parter inn i en fredsprosess kreve å utvide forhandlingsområdet utover problemene som utløste fiendtlighetene. Hva med å initiere et nordisk initiativ til å holde Norden og Arktis som atomvåpenfri sone? Det kan føre til en vinn-vinn-løsning som kan bidra til å overskride Ukraina-krigens bakenforliggende konflikter.
  Spørsmålet er ikke om en skal snakke med russerne eller ikke, det er hva det skal snakkes om – og når.

  ‘En dristig fred’
  Et land uten militærforsvar har skapt en virkelighet som bør friste resten av verden. Vil du se hva som er mulig, hvis en omdisponerer ressurser fra våpen til velferd, utdanning og helsevesen? Costa Rica la ned militæret sitt i 1948 og har levd bra siden. Dokumentaren ‘A bold Peace’ kan lånes fra IKFF-Bergen sin fredsfilmsamling på Bergen hovedbibliotek. [bergenbibliotek.no søkeord ‘fredsfilm’]
  SU

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s