Ferdinand Marcos er tilbake

Ferdinand «Bongbong» Marcos jr. vant en klar seier i det filippinske presidentvalget 9. mai. Hvordan er det mulig at sønnen til den tidligere diktatoren Ferdinand Marcos, som styrte fra 1965 til 1986, kan velges til ny president?


Vi snakker med Kjetil Grønvold som observerte valget som deltaker i et internasjonalt observatørkorps, etablert av International Coalition for Human Rights in the Philippines (ICHRP). Grønvold er tidligere leder for Kalayaan – Den Norske Solidaritetskomiteen for Filippinene og har vært i landet en rekke ganger, første gang i 1985.

I følge Kjetil Grønvold er Filippinene et elitedemokrati, der mektige politiske dynastier (familiedynastier) besitter nesten totalt hegemoni på det politiske planet. Dominansen hviler på strukturer og mekanismer som betinger velgeradferd og utfallet av valg.

Presidentvalget 9. mai oppfyller ikke internasjonale standarder for et fritt og demokratisk valg. Opposisjonen hadde i realiteten små muligheter til å beseire de mektige politiske dynastiene som samlet seg bak Marcos-klanen.

4 kommentarer om “Ferdinand Marcos er tilbake

 1. Jeg tror ikke at han vant valget rettferdig og ærlig. Har hørt at han betalte en kinesisk dataekspert mye penger for å «fixe» valg maskinene slik at uansett hvem de stemte på så ble resultatet at han fikk stemmen(Markos.)
  Hvordan kunne han ellers ha vunnet?
  Når folk kan historien sin så vil de ikke at den skal gjentas?
  Her kan det skje….
  Hva gjøres med alle stemmesedlene som ble sendt igjennom disse maskinene som Markos har manipulert?
  Blir de Brent eller telles de manuelt?
  Stoler ikke på den nye presidenten…. 🤔

  Liker

 2. En korruptionsstruktur som det finns ett otal varianter på runt Jorden . Korruption förklädd till demokrati . Brasilien är ett annat gott exempel . Pengar till Byn ger givaren Alla röster . Nästa val är det en annan biståndsgivare som har företräde till just Den Byn . En liten variation på förhållandet mellan Korruption och Demokrati

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s