Podcast: Baseavtalen med USA

Her er den viktigste nyhetssaken som mediene ikke forteller deg om: På initiativ fra USA inngikk Solberg-regjeringen i april en tilleggsavtale om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA. Avtalen gir USA rett til å etablere amerikanske flybaser på Rygge, Sola og Evenes og en marinebase ved Ramsund Orlogsstasjon i Troms.

Her får amerikanske styrker rett til uhindret tilgang og bruk av det som regjeringen kaller «omforente områder» – en orwelsk eufemisme ment å tilsløre hva det i realiteten dreier seg om. «Omforente områder» er fasiliteter og områder på norsk territorium som USA kan benytte til militære formål. I vanlig språkbruk er dette definisjonen på en militærbase.

Norges viktigste forsvarspolitiske virkemiddel har historisk sett vært å ha et godt naboskap med Russland, basert på militær lavspenning i nord. Den nye avtalen representerer det motsatte av dette og må møtes med motstand og protester.


Du kan høre alle episodene av Antikrigspodcasten på SOUNDCLOUD og trykker du «Follow» blir du varslet når nye episoder legges ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s