Journalistens fascinasjon for krigsmaskina

En viktig oppgave for NRK er å legitimere at USA har rett til å intervenere militært over hele verden. Samtidig er statskanalen taus om at amerikanerne er i ferd med å etablere fire militærbaser på norsk jord.

NRK gjør drømmer til virkelighet. I hvert fall for egne journalister, som USA-korrespondent Lars Os. I ung alder ble han så grepet av filmen «Top Gun» at den ga liv til en drøm han har hatt siden; drømmen om å komme om bord på et amerikansk hangarskip.

Jeg klarer ikke å tørke av meg smilet. Det pirrer i hele kroppen. Det er kanskje litt teit, og jeg vet at ikke alle vil være enig i at «Top Gun» fra 1986 er en Oscar-film (den fikk heller ingen pris). Men nå, på dekk ute i havet, kan jeg ikke tenke på noe annet enn at guttedrømmen om å besøke et amerikansk hangarskip, er i ferd med å gå i oppfyllelse.

Dette er et utdrag fra korrespondentbrevet «Krigsmaskina som går og går og går» som ble lagt ut på nrk.no 6. november. Foranledningen er at fregatten KNM «Fritdjof Nansen» har sluttet seg til en hangarskipsstyrke under amerikansk kommando. I et halvt års tid skal nordmennene eskortere hangarskipet USS «Harry S. Truman». Jobben er «å beskytte den 4.5 milliarder dollar dyre mobile flystripa mot fiender fra lufta, på vannet og under kjølen.» Dette sjømonsteret «kan dominere luftrommet med nesten 100 jagerfly, og bombe mål over 2000 kilometer unna», skriver Os.

En reflektert journalist på jobb ville ha stilt noen kritiske spørsmål om både oppdraget Norge har påtatt seg og kanskje til og med stilt seg kritisk til at krigsmakta USA sender slike flåtestyrker ut på alle verdens hav. Hvilke fiender er det hangarskipet må beskyttes mot? Hva er egentlig oppdraget? «De er ikke på ferie, dette er øvelser som skal sørge for at man er forberedt på krig», skriver Lars Os.

Nettopp, dette er krigsforberedelser som Norge har viklet seg inn i. I seg selv en sak som ekte journalister ville tatt tak i og stilt ubehagelige spørsmål ved. Hva gir USA rett til å tråle verdenshavene med slike offensive slagstyrker som kan spre død og lidelse tusenvis av mil unna amerikanske kyster? Hangarskipsstyrken som Norge bistår er jo et grunnleggende offensivt våpen, og har ingenting med forsvar å gjøre.

Men NRKs Lars Os har ikke kommet om bord for å være kritisk. Han er nemlig fan av den amerikanske krigsmaskina, og kan konstatere at virkeligheten om bord på hangarskipet er lik scener fra «Top Gun». Litt refleksjon er det likevel plass til på slutten:

Selv om vi har flirt av Top Gun-referanser flere ganger på turen, er alvoret aldri langt unna på et sted som dette. Omgitt av våpen og maskiner som er designa for bruk i krig, som kan skape store ødeleggelser og ta liv, blir det klart hvor viktig det er at folk som sitter på slike maktmidler har respekt for tilliten og ansvaret som følger med.

Leseren er i hvert fall aldri i tvil om at journalisten Lars Os har full tillit til våre allierte og at amerikanerne besitter de beste motiver.

Tidligere ansatt i Forsvaret

– For meg handler det om å fortelle det jeg ser, formidle det jeg selv opplever. Jeg kommer nok ikke til å bli den som går mest inn i analyser, jeg føler ikke at det er min rolle.

Dette uttalte Lars Os til fagbladet Journalisten da det ble kjent at han fikk jobben som NRKs nye korrespondent i Washington. Vi kan si at han leverer det han har lovet, han formidler det han ser. Det er imidlertid synd for publikum at de neppe blir klokere på storpolitikken av å følge Os sine reportasjer.

Men kanskje er det en baktanke ved det? I Lars Os har NRK funnet en ekte forsvarsvenn, mannen har nemlig jobbet i fire år som presse og informasjonsmedarbeider for Forsvaret, blant annet i Afghanistan. NRKs oppgave er visst å legitimere at USA har rett til å intervenere militært over hele verden, om de selv finner det nødvendig.

Les også: NRK + US Marines = Sant

NRK tier om amerikanske baser i Norge

På hjemmebane er ikke NRK stort bedre. Statskanalen ser det ikke som sin oppgave å drive kritisk journalistikk på forsvarsfeltet. Tvert imot har Dagsrevyen produsert flere feelgood-reportasjer om US Marines aktiviteter i Norge. Dette er påfallende, i en tid da alt av reservasjoner mot fremmede styrker på norsk jord ser ut til å falle. Hva har NRK gjort journalistisk rundt den nye Baseavtalen som gir USA rett til å etablere amerikanske flybaser på Rygge, Sola og Evenes og en marinebase ved Ramsund Orlogsstasjon i Troms?

Avtalen gir amerikanske styrker rett til uhindret tilgang og bruk av det som regjeringen kaller «omforente områder«. Etter særskilt avtale kan deler av områdene stilles til eksklusiv amerikansk disposisjon, herunder oppstilling og utplassering av styrker og materiell. Hva USA tar med seg inn på disse basene har norske myndigheter ikke noe med. Amerikanske styrker gis nemlig tillatelse til å kontrollere tilgangen til de delene av de «omforente områdene» der det er avtalt eksklusiv amerikansk bruksrett.

Norske myndigheter avgir sjølråderett over eget territorium og velger å se en annen vei. Det gjør også NRK. Søker du på «baseavtale» eller «tilleggsavtale om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA» eller «Supplementary Defence Cooperation Agreement» på nrk.no får du kun ett eneste treff, og det er en sak fra i fjor.

NRK er tause om amerikanske baser i Norge. Hvem har bestemt at dette er en sak som norsk opinion ikke skal kjenne til?

Les også: Journalister for Forsvaret

6 kommentarer om “Journalistens fascinasjon for krigsmaskina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s