Venstresidens berøringsangst overfor Kina

«Venstresida i Noreg trivs best med sosialisme som teori, og har berøringsangst overfor sosialistisk praksis; mest tydeleg er dette overfor Kina», sier Erik Klepsvik. Han har bodd av og på i Kina i 40 år, og kjenner det kinesiske samfunnet som få andre nordmenn.

«Sosialisme med kinesisk særpreg» kaller Kina sitt system, som er fundert på verdier som er i harmoni med kinesisk kultur og tradisjon. «Som busett i Beijing dei siste to åra har eg delt det kinesiske folkets glede og byrgskap over at landet i denne perioden både har avskaffa absolutt fattigdom og i praksis har utrydda corona-visuset. Då er det mildt sagt underleg å observera at landet … no får stempel som verstingland med tanke på menneskerettar.»

Samtalen tar opp tema relatert til dagligliv i Kina og Beijing. Hvordan har livet vært under pandemien? Hvordan fungerer helsesystemet? Hva tjener en sykepleier og hva koster det å leve i Beijing?

Klepsvik har fått publisert noen innlegg i norske aviser, men opplever ikke stor interesse for sitt perspektiv. Han er skuffet over den norske venstresidens holdninger overfor Kina, en holdning han opplever som en venstrevariant av vestlig arroganse. 

3 kommentarer om “Venstresidens berøringsangst overfor Kina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s