Intet nytt fra det europeiske skatteparadiset

Husker du de såkalte LuxLeaks-avsløringene publisert av flere europeiske mediehus om skatteparadiset Luxemburg? Alt er ved det gamle, konstaterer gjesteblogger Daniel Ducrocq. 

Husker du de såkalte LuxLeaks, avsløringene publisert av flere europeiske mediehus om skatteparadiset Luxemburg? LuxLeaks besto av 28.000 sider som avslørte hemmelige avtaler inngått fra 2002 og 2010 mellom over 300 multinasjonale selskap og skattemyndighetene i Luxemburg. Avsløringene var ingen hindring for at Jean Claude Juncker (som i tjue år hadde vært finansminister i Luxemburg) ble president for EU-kommisjonen fra 2014 til 2019. 


Av Daniel Ducrocq – fransk statsborger, pensjonert gartner og medlem i Rødt.


Hva har skjedd siden Luxleaks ble publisert i 2014? Er Luxemburg fortsatt et skatteparadis, en »Caimanøy uten sol» hvor penger hvitvaskes?

16 internasjonale mediehus, blant dem Le Monde, Süddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP, IrpiMedia, McClatchy og Woxx har på nytt sett nærmere på 140.000 foretak registrert i Luxemburg. I over ett år har mediehusene samlet flere millioner dokumenter. Resultatet av deres omfattende arbeid ble nylig publisert under navnet Openlux.  


Les også av Daniel Ducrocq: «Om den korrupte ledelsen i EU»

Openlux avslører at halvparten av foretakene som er registrert i Luxemburg er offshore finansselskap som til sammen er verdt 6.500 milliarder euro. I en jungel av selskap, datterselskap og datterdatterselskap, finner man noen av EUs største børsnoterte selskap som Airbus, Renault og Veolia, eierne av store formuer, kjendiser, idrettsfolk, medlemmer av kongefamilier, hvitsnippforbrytere, osv. Disse er sikret både gunstige skatteordninger og …. diskresjon.   

Siden avsløringene i 2014 har Luxemburgs myndigheter tatt noen grep i et forsøk på å rette opp landets omdømme. Derfor er Luxemburg blitt »oppgradert» fra skatteparadis til trygg beskatningshavn for kapital, skriver Le Monde. En kosmetisk »oppgradering» som vil falle tungt for brystet på en hardpresset europeisk arbeiderklasse som ser seg nødt til å konstatere: Alt er ved det gamle, intet nytt fra skatteparadiset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s