Fredrik S. Heffermehl om Nobels fredspris

«Den norske forvaltningen av Nobels fredsvisjon er et totalhavari» sier Fredrik S. Heffermehl. I sin nye bok «Medaljens bakside. Nobels fredspris – hundre års ubrukte muligheter» tar han et kraftig oppgjør med hvordan Nobelkomiteen har forvaltet arven etter Alfred Nobel.

Nobel var sterkt inspirert av Bertha von Suttner og hennes bok «Ned med våpnene» (1889). I sitt testamente fra 1895 sa Nobel at prisen skal gå til «den som har virket mest eller best for nasjonenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt å organisere og utbre fredskongresser

Heffermehl sier at Nobelkomiteen i alle år har ignorert og handlet i strid med Nobels vilje. Prisen burde kalles «Nobels nedrustningspris». «Enten må Stortinget velge en Nobelkomite som følger testators intensjoner, eller det må fratas oppgaven som valgkomite», sier Heffermehl.

2 kommentarer om “Fredrik S. Heffermehl om Nobels fredspris

  1. Interessant at nettopp Theodore Roosvelt fikk Nobels fredspris. Det var jo nettopp Teddy Roosvelt som sikret at Kongsberg våpenfabrikk for første gang ble lønnsom – ved at Krag Jørgensen ble kjøpt in av den amerikanske hæren til bruk i den spansk-amerikanske krigen (forøvrig de første imperialistiske erobringene USA vant). Roosvelt var ikke ennå president. Men ble gitt fredsprisen med den begrunnelse at han meglet fred mellom Japan og Russland ….

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s