Eksempler fra EU-eliten

Gjesteblogger Daniel Ducrocq om den europeiske eliten: «Veldig godt betalt og løsrevet fra vanlige folks økonomiske hverdag, korrupte og med påvirkningsmakt over tankestrømninger gjennom eierskap i store mediekanaler».

 


Av Daniel Ducrocq – fransk statsborger, pensjonert gartner og medlem i Rødt.


Fransk Sylvie Goulard ble ikke valgt til EU-kommissær. 10. oktober ble hennes kandidatur forkastet med klart flertall (82 av 112 stemmer).

Sylvie Goulard har vært forsvarsminister i en måned (juni 2017), og er siden 2018 ansatt som underdirektør i den franske nasjonale banken med en brutto månedslønn på 24.000 euro. Fra oktober 2013 til januar 2016, mens hun satt i EU-parlamentet, var hun også konsulent for det amerikanske instituttet Berggruen, med en brutto månedslønn på 13.000 euro. Hun har dermed ingen grunn til å være bekymret for egen økonomi.

Berggruen Instituttet, som Goulard arbeidet for, er en tankesmie som tar sikte på å «promotere en bedre styring av verden og Europa» (sic). Instituttet ble grunnlagt i 2010 av milliardæren Nicolas Berggruen som reiser rundt i sitt private jetfly og er medeier av en rekke mediehus i 23 land. Han eier 15 % av Le Monde og er hovedaksjonær av spanske Prisa (som eier El Pais).

Fra flere hold ble det sagt at Sylvie Goulard ikke ble valgt til EU-kommissær av etiske grunner. Det hevdes at å være konsulent for en amerikansk tankesmie er upassende for en EU-parlamentariker. Å velge henne i EU-kommisjonen, ville skade Unionens gode rykte som verdens etiske fyrtårn.

Men det finnes verre tilfeller i EU-apparatet enn Sylvie Goulard. For eksempel Josep Borrell, som fra 1. november i år tiltrer stillingen som EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk. Tidligere i sin politiske karriere måtte Josep Borell gi fra seg drømmen om å bli leder for det spanske Arbeiderpartiet etter flere skattefuskskandaler. I fjor ble han ilagt en bot på 30.000 euro av en spansk domstol pga. innsidehandel med en rekke selskaper. EU-parlamentet ba ham kvitte seg med sine aksjer i Bayer-Monsanto før han ble valgt til EUs høye representant av EU-parlamentet – med stående applaus. Men Josep Borell er også varm tilhenger av et sterkt EU-forsvar og av en hard linje ovenfor Russland …

Fransk Sylvie Goulard ble ikke valgt til EU-kommissær. Dette er en nedtur for Frankrikes posisjon i EU, og et nederlag for Macron. I et intervju hevdet den franske presidenten å ha fått støtte for Goulards kandidatur fra en rekke partier på europeisk nivå: Det kristelige demokratiske PPE (som CDU er medlem av), det sosialdemokratiske S&D, det liberale ALDE. Han har all grunn til å føle seg dolket i ryggen av sine europeiske venner.

Sylvie Goulard og Josep Borell står som eksempler for den europeiske «eliten»: Veldig godt betalt og løsrevet fra vanlige folks økonomiske hverdag, korrupte og med påvirkningsmakt over tankestrømninger gjennom eierskap i store mediekanaler.

Kilder:

«Interdite de siéger à Bruxelles, Sylvie Goulard fait figure de bouc commissaire», ruptures-presse.fr 11.10.19, «Combien gagne Sylvie Goulard à la Banque de France?», liberation.fr 14.10.19, «Qui est Nicolas Berggruen, le milliardaire « philanthrope » qui a financé Sylvie Goulard?», ruptures-presse.fr 28.06.17

Om Sylvie Goulard:

Interdite de siéger à Bruxelles, Sylvie Goulard fait figure de bouc commissaire

https://www.liberation.fr/checknews/2019/10/14/combien-gagne-sylvie-goulard-a-la-banque-de-france_1757463

Om Berggruen tankesmie:

Qui est Nicolas Berggruen, le milliardaire « philanthrope » qui a financé Sylvie Goulard ?

En kommentar om “Eksempler fra EU-eliten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s