Kunstsensur vekker internasjonal oppsikt

I natt hang gatekunstneren AFK opp et nytt bilde, som en kommentar til at Media City Bergen fjernet utstillingen til støtte for Julian Assange. Kunstsensuren vekker nå oppsikt og fordømmelse internasjonalt.

 


SISTE (mandag ettermiddag): Media City Bergen slår retrett og har gitt beskjed til AFK om at utstillingen #WeAreMillions kan settes opp på nytt i deres lokaler!

Siste


På det samme gatehjørne som AFK tidligere har plassert Sylvi Listhaug og Julian Assange har AFK i natt fått opp et nytt, talende bilde – «Cencored?» Bildet er også lagt ut på kunstnerens Instagramkonto. «Press Freedom Is My Freedom», #WeAreMillions og #Free Assange er budskapet. Bildet er en direkte respons på at Media City Bergen lørdag demonterte utstillingen til støtte for Assange.

 

Gatehjørnet
Norsk Pen protesterer

Spørsmålstegnet om sensur kan strykes. I går gikk Norsk Pen ut med en offisiell protest mot det de mener er sensur av en kunstutstilling. « – Dette er et alvorlig angrep på ytringsfriheten og et klart tilfelle av sensur av et kunstverk», sier nestleder Rune Ottosen.

Norsk PEN ber om at utstillingen settes opp igjen i tråd med avtalen med kunstneren. De ber leietakeren/leietakerne som har krevd utstillingen fjernet om stå fram og begrunne hvorfor, og de ber personen(e) som fjernet utstillingen om å stå fram og begrunne sin handling.

Hva mener journalistene i Media City Bergen?

For første gang har også Bergens Tidende skrevet om saken. Mandag formiddag har de lagt ut en sak på sine nettsider, der de kan fortelle at støttespillere for AFK nå står vakt (!) ved bildet. Som kjent ble både Listhaug-bildet og Assange-bildet stjålet.

At ikke BT har grepet fatt i saken før nå har skapt undring. Like merkelig er det at et hus fullt av mediebedrifter, og der hundrevis av journalister har sin base, ikke er i stand til å finne ut hvem det er som har presset huseieren Entra Eiendom til å fjerne utstillingen.

Kan det tenkes at det er skapt en internkultur i MCB – på tvers av redaksjonene – som gjør at journalistene kvier seg for avsløre hvem det er som står bak klagene til huseier? Skal ikke et hus fullt av journalister kunne finne ut hvem som står bak sensuren?

Internasjonale reaksjoner

Nyheten om at kunstutstillingen ble fjernet fra Media City Bergen på lørdag har spredt seg over hele verden. Her er et utvalg av reaksjoner på Twitter:

 

Wikileaks

 

Courage Foundation

Defend Assange CAmpaign

 

Mara Kupka

 

Denver Free Assange

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s