”Northern Screen” – US Marines egen øvelse i Troms

Forut og parallelt med gigantøvelsen ”Trident Juncture” gjennomfører US Marines sin egen militærøvelse i Indre Troms. Norske soldater, som snart sendes til Irak, trener sammen med dem.

Dette har nok gått under radaren til de fleste: US Marines har fått godkjenning fra forsvaret til å kjøre sin helt egen militærøvelse i Indre Troms. Øvelsen startet 17. oktober og varer til 6. november. Øvelsen ”Northern Screen” styres av amerikanerne selv og har ingenting med ”Trident Juncture” å gjøre. Denne militærøvelsen er kommet i stand etter ønske fra amerikanerne, og planlegges og ledes av dem.

Mer enn 700 amerikanske soldater fra US Marines øver nå sammen med soldater fra Brigade Nord. De norske soldatene skal senere i år sendes til Irak og delta i amerikanskledede militæroperasjoner der. De 700 soldatene fra US Marines som deltar i «Northern Screen» er en blanding av soldater som allerede er stasjonert i Norge, og soldater som har kommet fra USA.

Amerikanske kampfly bomber i Troms

I følge Forsvarets Forum deltar F-18-fly fra det atomdrevne hangarskipet «USS Harry S. Truman» i øvelsen. F-18 fly tar daglig av fra skipet og flyr inn mot skytefeltene ved Setermoen i Indre Troms, hvor de skal trene på å angripe bakkemål. De amerikanske flyene bruker skarpe våpen under angrepene.

Russland ble ikke informert om at amerikanske kampfly skal bombe i Indre Troms. I følge Forsvaret er øvelsen for liten til at russerne må informeres. «– Jeg vil ikke spekulere i om det kommer reaksjoner fra russerne. De følger nok med», sier Sven Harald Halvorsen, talsmann for Forsvarsstaben.

 

Det ble sent kjent at ”USS Harry S. Truman” skulle delta i ”Trident Juncture”. Det var tydeligvis viktig å holde dette hemmelig i det lengste. Det viser seg altså at hangarskipet har et dobbelt motiv for å besøke Norge. Hangarskipet ligger nå et sted i Vestfjorden, og det skal være første gang siden 1989 at et amerikansk hangarskip befinner seg så langt nord utenfor norskekysten.

Dette er nord for områdene som «Trident Juncture»-øvelsen skal finne sted. «Northern Screen» kan derfor lett oppfattes som en ekstra provokasjon i russernes øyne.

USA tar seg til rette

Klassekampen skriver at amerikanske myndigheter ikke vil svare på om hangarskipet frakter atomvåpen eller ikke. Tidligere har de imidlertid sagt at «USAs policy er at vi ikke rutinemessig deployerer atomvåpen om bord på skipet». Det er altså høyst sannsynlig at ”USS Harry S. Truman”, som befinner seg mellom Lofoten og Salten utenfor Nordland, har atomvåpen om bord.

Dette er bare det siste eksempelet på hvordan det amerikanske krigsmaskineriet tar seg til rette i Norge, og hvor ettergivende og lite selvhevdende den norske regjeringen opptrer. Ved å akseptere tilstedeværelsen av hangarskipet lar norske myndigheter amerikanerne, høyst sannsynlig, ta med seg atomvåpen helt inn til våre fjæresteiner.

I løpet av de siste to årene har Norge i realiteten brutt med helt sentrale prinsipper som har lagt til grunn for norsk forsvarspolitikk siden 1949, ved at vi har fått flere utenlandske militærbaser på norsk jord.

I januar 2017 fikk vi den første utplasseringen av 330 amerikanske soldater på Værnes. Siden er antallet utvidet til 700. Stasjoneringen på Værnes er sagt å kunne bli hovedbase for amerikanske soldater i Europa. Amerikanerne snakker også om å utplassere amerikanske marinesoldater permanent i Indre Troms. Her har britene muligens kommet amerikanerne i forkjøpet, da det nylig ble kjent at 800 britiske marinesoldater skal stasjoneres der fra 2019.

Videre har USA planer om å gjøre Værnes og Rygge til fungerende amerikanske flybaser. Amerikanske P-8 Poseidon overvåkingsfly opererer allerede fra Andøya flystasjon.

Hva har Norge i Irak å gjøre?

De norske soldatene fra Brigade Nord, som deltar i «Northern Screen», utgjør den neste kontingenten som skal sendes fra Norge til Irak for å delta i «Operation Inherent Resolve». Norge er ett av tjue land som har sagt ja til USA og den irakiske regjeringen om å bidra til å bekjempe ISIL.

Norsk militært personell ble først utplassert i Erbil i Nord-Irak i 2015, for å trene kurdiske militser og irakiske sikkerhetsstyrker. Senere har nordmennene flyttet seg til Anbar-provinsen i Vest-Irak.

Oppdraget i Irak er typisk for den type skarpe utenlandsoppdrag som Forsvaret har engasjert seg i de siste årene. Som i Afghanistan er det ingen utsikt til at «bidraget» har noe endepunkt, det er blitt et poeng i seg selv at Norge skal delta for å vise at vi er «en god alliert». Dette var hovedkonklusjonen i NOU 2016:8, som tok for seg Norges innsats i Afghanistan.

Norske soldater fungerer som en type leiesoldater, som «takk for innsatsen» forventer Regjeringen at USA skal stille opp for når invasjonsalarmen går. Men nå er våre leiesoldater tydeligvis ikke lenger nok, med Regjeringens aksept legger vi store deler av landet åpent for amerikanske militærøvelser.

Kilder:

 «Øvelse Northern Screen», informasjon fra Bardu kommune 11.10.18, «US Marines launch exercise in northern Norway ahead of Trident Juncture”, The Barents Observer 15.10.18, ”Amerikanske fly skal skyte med skarpt i Indre Troms”, forsvaretsforum.no 16.10.18, ”US Marines kjører egen militærøvelse i Nord-Norge”, tv2.no 16.10.18, ”Russland ikke informert om kampflybombing i Troms”, nrk.no 18.10.18, ”Rullet i land sjøveien”, forsvaretsforum.no 18.10.18, «Nato kommer, Dovre faller», Klassekampen 20.10.18, «Irak/Kuwait/Jordan», forsvaret.no

En kommentar om “”Northern Screen” – US Marines egen øvelse i Troms

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s