Støtte til Afrin, fordømmelse av Tyrkia

Markeringen «Solidaritet med Afrin, Rojava! Stopp Tyrkias angrep NÅ!» samlet 200-300 mennesker i Bergen i dag. Rødt benyttet anledningen til å angripe Regjeringen for å være medløpere og passive støttespillere til folkerettsstridige angrep.

Det ble en kraftfull markering på Torgallmenningen mot Tyrkias folkerettsstridige invasjon av Afrin i Rojava. Det kurdiske miljøet i Hordaland hadde mobilisert godt, og mange andre ønsket også å markere støtte til kurdernes sak.

Kurdistandemo 3

Tyrkia har siden 20. januar gjennomført en folkerettsstridig invasjon av Afrin i Rojava. Målet er å fjerne det kurdiske selvstyreområdet i Afrin. Tyrkia bomber landsbyer, og angriper med tanks. Tyrkias angrep går hardt utover sivilbefolkningen. I tillegg innebærer Tyrkias angrepskrig fare for krigsforbrytelser gjennom bombing av folkerike områder.

Norges feige holdning

Partiet Rødt har støttet kurdernes sak i mange år. Bystyrerepresentant Sofie Marhaug var en av dagens appellanter. Hun var bl.a. opptatt av den norske regjeringens holdning, og viste til at Rødt har tatt Tyrkias angrep opp i Stortinget:

Sofie 4
Sofie Marhaug

Bjørnar Moxnes spurte Norges utenriksminister om hva regjeringen mener om at vår Nato-allierte Tyrkia går til angrepskrig på Afrin. Statsråden svarte at «NATO og Norge erkjenner at Tyrkia etter forholdene kan ha legitim sikkerhetsinteresser i grenseområdene mot Syria. Vi forutsetter samtidig at Tyrkia og andre aktører i området holder seg innenfor folkerettens rammer.»

Med andre ord mener regjeringen at Tyrkias angrep er legitimt, men dette kan vi ikke finne oss i! Rødt krever at utenriksministeren melder fra til Tyrkia, som åpenbart bryter folkeretten om at det er uakseptabelt å angripe et annet land, og be de trekke seg tilbake!

Rødt krever også at NATO, som jo ledes av Jens Stoltenberg, konfronterer Tyrkia. Landets nasjonalforsamling kaller angrepet for «jihad» mot de kurdiske YPG-styrkene. Er dette virkelig en forsamling vi ønsker å alliere oss med?! Vi har ikke hørt ett kritisk ord fra verken Stoltenberg og NATO, eller Eriksen og regjeringen. Norges holdning er rent ut sagt feig: Når historien skrives, vil vi fremstå som medløpere og passive støttespillere til folkerettsstridige angrep.

Norge og Regjeringen må si tydelig ifra. Ikke bare er vi allierte av Tyrkia gjennom NATO, i tillegg så selger vi våpen til landet og disse blir brukt i disse folkerettsstridige invasjonene. Dette kan vi ikke godta.

– Rødt krever at regjeringen fordømmer Tyrkias invasjon i Afrin!

– Rødt krever at Tyrkias folkerettsstridige invasjon i Afrin i Rojava må stoppes!

– OG Rødt krever at vi må stanse all våpenhandel med Tyrkia!

KurdisatndemoKurdistandemo 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s