F-35 i klimaregnskapet

Mye har vært skrevet om de sikkerhetsmessige motivene og de vanvittige kostnadene bak kampflykjøpet. Nå ønsker IKFF også oppmerksomhet rundt miljøperspektivet.

Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) har et aktivt lokallag i Bergen. I anledning Klimafestivalen § 112 har de fått på plass en vindusutstilling hos Norli i Strandgaten. Utstillingen er et lite bidrag for å skape oppmerksomhet rundt F-35 flyenes betydning for klimaregnskapet.

Militarismen ødelegger miljøet

Militarismen skaper enorme miljøødeleggelser. Det amerikanske forsvaret er alene verdens største forbruker av olje. Mens klimaendringer er anerkjent som den største globale trusselen, holdes militære klimautslipp absurd nok utenfor klimaregnskapet. Selv om den er en miljøversting er militærsektoren i stor grad unntatt fra miljøreguleringer.

Norli 2 b
F-35 flyr over vinduet hos Norli i Strandgaten

Militarismen tilfører økosystemet skrap, tungmetaller, kjemiske gifter og radioaktive utslipp og partikler som forurenser luft, jord og vann. Miljøødeleggelsene skjer både i krig og i fredstid, og foregår på militærbaser, industri- og testområder.

Beregninger gjort på midten av 1990-tallet viste at militæret sto for 25 % av verdens forbruk av flybensin, 9 % av forbruket av stål og jern, og dessuten konsumerte mer aluminium, kobber, nikkel og platinum enn alle utviklingsland til sammen. Militære aktiviteters bidrag til global forurensning kan være så høyt som 10 %.

Klimafestivalen-212x300Hva betyr F-35 i klimaregnskapet?

Innkjøp av 52 F-35 kampfly vil øke Norges utslipp fra militærfly til ca. 5-600.000 tonn pr. år. Dermed vil Norge doble sitt årlige utslipp fra militære jagerfly. Dette tilsvarer utslippet fra en halv million mennesker som holder seg innenfor klodens tålegrense på 1 tonn CO2/år.

Flytype F-35c kan på oppdrag bare fly ca. 850 km. Flyet tar om bord 11.000 liter flybensin. Med en toppfart på 1.940 km/t kan vi si at flyet bruker ca. 10.000 liter drivstoff i timen.

Nytt og bærekraftig sikkerhetsbegrep

En rekke FN-resolusjoner har handlet om å overføre midler fra militærsektoren til grunnleggende menneskelige behov, men disse har aldri blitt fulgt opp.

Det er et stort paradoks at militærsektoren, som skal ivareta menneskers sikkerhet, bidrar til å ødelegge livsgrunnlaget til kommende generasjoner. IKFF etterlyser derfor et nytt og bærekraftig sikkerhetsbegrep som ser mennesker, utvikling og miljø i sammenheng.


Kilder:

ikff.no, ikff.no/bergen/

2 kommentarer om “F-35 i klimaregnskapet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s