«Den vanskelige samtalen» om NATO

«Venstresida i Norge har i lang tid hatt et endimensjonalt fokus på Forskjells-Norge. Vi har ikke forsøkt å holde oppe et kunnskapsnivå og engasjement for internasjonale spørsmål. Anti-krigsarbeidet og fredsbevegelsen har ligget i dvale. Med et alarmerende antall NATO-tilhengere både i SV og Rødt, så viser det at vi har en jobb å gjøre framover. Nå er det på tide å ta «den vanskelige samtalen» om NATO


Dette sitat fra Marielle Leraand er utgangspunktet for en samtale om norsk NATO-medlemskap, om krigen i Ukraina, om svekkelsen av Folkeretten og venstresidens ideologiske forfall. «Vi kan ikke fortsette å skyve NATO-spørsmålet bak i rekka av saker som vi tror er «viktig for den norske arbeiderklassen». Det er dessuten ganske nedlatende å tro at voksne mennesker i dette landet bare er opptatt av spørsmål knytta til sin egen lønningspose», sier hun.

Marielle Leraand var medlem i SV. Hun gikk ut av SV og inn i Rødt i 2011, da Rødt var det eneste partiet som gikk imot å sende norske bombefly for å delta i den folkerettsstridige Libya-krigen. Hun ble valgt til nestleder i Rødt i 2012 og brukte mesteparten av tida som nestleder på antikrigsarbeid. I 2017 tok Leraand ikke opp kampen da det ble foreslått en ny nestleder, og ble i stedet kvinnepolitisk leder. Hun sa nei til gjenvalg i 2019 og har siden vært vanlig medlem.


5 kommentarer om “«Den vanskelige samtalen» om NATO

 1. Fint at Terje Alnes intervjuer Marielle Leraand. Henne ble jeg oppmerksom på gjennom denne artikkelen hos Radikal Portal:
  https://radikalportal.no/2017/05/09/den-lille-krigsnasjonen-norge-i-det-store-geopolitiske-spillet/

  Mange virker nedslåtte og deprimerte nå fordi antikrigsarbeidet er så svekket. Selv tror jeg ikke det er noen tilfeldighet at mye klappet sammen etter de verdensomspennende demonstrasjonene mot krigen i Irak. Også i norske byer var titusener på beina 15. februar 2003, i noen av de største demonstrasjonene etter 2. verdenskrig. ‘Bokstavbyråene’ fikk det travlere enn noensinne. De som har villet knekke en ideologisk skolert, antiimperialistisk venstreside har hatt mange hjelpere, både åpenlyse og fordekte.

  Hver for oss er vi få, men samlet har vi mye kunnskap og erfaring. Og vi som både er motstandere av den pågående krigen og ikke godtar det uhyrlige fiendebildet sammen med fortielsen av NATOs offensive karakter, har meningsfeller i mange (alle?) land. Også i USA og Russland:
  https://www.wsws.org/en/articles/2022/03/08/disc-m08.html

  Liker

 2. Endelig er det noen som snakker om fredsgrupper og har startet fredsarbeid. Vi er noen damer i Molde som har startet en gruppe med fokus på fred og kjærlighet og lar ting skje utifra det. En plass må en begynne for å skape fred på denne planeten.
  Veldig bra intervju.
  Jeg er skuffet over Rødt og hadde hatt et håp på at de ville stille opp med «fredsarbeid» og ikke våpen.
  Men det ser dårlig ut for det, dessverre.
  Lykke til videre med fredsarbeid til alle 🕊️

  Liker

 3. FANTASTISK SPARTAKUS !!
  Det er denne samtalen FRAMOVER og med initiativ fra SPARTAKUS , vi nå trenger !

  Nato ble opprettet rett etter krigen, der Sovjet mistet 26-27 millioner mennesker og FRIGJORDE Europa. Samtidig fikk de ødelagt store deler av sitt land. Selv om NATO ble dannet etter krigen , så hadde USA etablert en voldsom produksjonskapasitet men nå uten grunn – marked. En måtte ha en fiende!! Løsningene søkte en selvsagt FØR krigens slutt !

  Slik har derfor gradvis NATO endret seg for å holde produksjonshjulene av våpen i gang og samtidig sakte etablere nye kriger.
  Europa har vært handlingslammet med sin «fiende-nødvendige kommunismetrussel.»

  Gorbatsjov foreslo en sone i Europa uten tilknytning til de to våpenmaktene USSR og USA. Han så slik framover.
  Krigen i Ukraina må nå stoppe, men vi må begynne å forstå at en krig med våpen begynner i lang tid før og gjennom bevisst planlegging.

  Vi har slik «våpenkriger» og «fredskriger».
  I Ukraina har vi lenge hatt en «Fredskrig» , dvs forberedelser til en krig og til noens samarbeid og NB for å stenge ute andre.
  Behovet for å nå Kaspiahavets olje og gass-forekomster lokker mange !.

  Vi trenger derfor å se USA – NATO-Europa sin «Fredskrig» før Russland sa stopp med våpen-krig. Slik bør vi heller ha Freds-uenigheter og Freds-enigheter.

  Nå trenger vi en mobilisering for å etablere Europa som nytt fredsråd, med eget forsvar, men uten NATO og men med nye avtaler med USA og Russland om ikke -angrep.
  Vi trenger nå en annen åpning framover enn gammeldagse NATO og nye angreps- NATO.
  Vi trenger NYE FREDS-EUROPA som vil si – ANTIKRIGS-EUROPA !.
  VI trenger alle unge framover, med nye ideer om ANTIKRIG og FREDS-løsninger av uenigheter mellom stater-land.
  Bergen har allerede et ANTIKRIGS-INITIATIV , bli med å utvikle !
  Roger

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s