Hvordan USA skal kontrollere verden

I mer enn 100 år har den private tenketanken Council on Foreign Relations (CFR) vært ledende i å utforme USAs globale maktstrategi. Rådet representerer den amerikanske herskerklassen som setter dagsorden, driver strategisk planlegging og konsensusbygging.

I dette videointervjuet med historiker og forfatter Terje Valen går vi nærmere inn på Council on Foreign Relations sin strategi for å nekte Kina å bli en ledende makt i Øst-Asia.

Høsten 2021 ble boken Strategy of Denial: American Defense in an Age of Great Power Conflict utgitt. Den er skrevet av Elbridge A Colby, medlem av CFR. Colby var hovedarkitekten bak den nasjonale forsvarsstrategien lansert av Trump-administrasjonen i 2018, den viktigste revisjonen av USAs forsvarsstrategi på en generasjon. Her legger Colby ut hvordan USAs forsvar må endres for å møte Kinas voksende makt og ambisjoner.

I boken tar Colby til orde for om nødvendig å starte «en begrenset krig» mot Kina, noe som kan innebære bruk av atomvåpen.

Les Å gi krigen en sjanse – en grundig anmeldelse av Colbys bok, skrevet av Laurence H. Shoup for Monthly Review.

6 kommentarer om “Hvordan USA skal kontrollere verden

  1. Veldig interessant og givende samtale. Viktig å gjøre Colbys bok kjent. Skremmende! Takk til begge Terje’ne for dette. Å komme litt mer inn på hvordan USA bruker Taiwan ville også ha vært interessant.
    Noen prøver å sammenligne Taiwan og Ukraina. Etter mitt syn er det helt forfeilet. Selv USA anerkjenner at Taiwan er en del av Kina (pussig nok). Mens Ukraina jo slett ikke er en del av Russland, selv om Putin på det nærmeste har det synet.
    Mer om Kina og forholdet USA-Kina, Terje!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s