Slutten på 500 år med vestlig imperialisme?

De store geostrategiske endringene som pågår kan innlede en ny historisk epoke. Etter 500 år med vestlig dominans og utplyndring kan vi se slutten på den vestlige imperialismen. Som historiker og politisk skribent er Terje Valen en av dem som er opptatt av disse endringene.

Med et begrep han har hentet fra geografen Halford Mackinder har Valen skrevet og snakket mye om den columbiske epoken, et tidsspenn som innledes i 1492 da Columbus «oppdaget» Amerika, og som nå kan få sin ende med Kinas vekst, som kan gjøre slutt på USAs globale hegemoni.

Denne videosamtalen trekker opp de helt store linjene fra 1492 og helt frem til dagsaktuelle kriser i Ukraina og Kazakhstan. Vil imperialismens tidsalder med kontinuerlige kriger og folkemord kunne bli avløst av en fredelig verden, der nasjonene samles om prinsippene i FN-pakten?

4 kommentarer om “Slutten på 500 år med vestlig imperialisme?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s