Faktasjekk av Øystein Bogen

Sammen med medieovervåker Lars Birkelund gjør Spartakus.no jobben som Faktisk.no burde ha gjort. Vi faktasjekker analysen «Putins selvvalgte hodepine» som utenriksjournalist Øystein Bogen publiserte på TV2.no onsdag 24. februar.

De store norske mediebedriftene NRK, TV2, VG, Dagbladet, Amedia og Polaris Media står som eiere av Faktisk.no, «en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.»

Hvorfor blir da utenriksstoff i de store norske mediene aldri gjenstand for faktasjekk? Hvorfor bruker den «uavhengige redaksjonen» så mye tid og ressurser på å imøtegå perifere samfunnsdebattanter på Facebook, og så lite energi på å sjekke «sannhetene» som deres egne journalister sprer til millioner av nordmenn hver eneste dag?

Les mer
om Øystein Bogen: «TV2-journalist bak grove politiske anklager»

4 kommentarer om “Faktasjekk av Øystein Bogen

 1. Jeg har blitt gjort oppmerksom på en feil i denne Bogen-sjekken: «Det var også en folkeavstemning på 90-tallet hvor flertallet stemte for gjenforening med Russland» (10:22).

  Men de stemte ikke for gjenforening, de stemte for «A three-part referendum was held in Crimea on 27 March 1994 alongside regional and national elections. Voters were asked whether they were in favour of greater autonomy within Ukraine, whether residents should have dual Russian and Ukrainian citizenship, and whether presidential decrees should have the status of laws. All three proposals were approved.[1]

  https://en.wikipedia.org/wiki/1994_Crimean_referendum

  Liker

 2. Har selv mange negative erfaringer med «faktisk.no» Her er en sak om dødelighet i Sverige i 2020 hvor de faktasjekket vår Facebook side og fortalt vi drev med feilinformasjon. Kopi:

  Sendt fra E-post for Windows 10
  Nå må dere i faktisk.no» slutte å tulle med tallene om dødelighet i Sverige!
  Seneste i I går, i gruppa vår «opprør mot koronahysteriet» den 24.03. fastholdt dere igjen at det var overdødelighet i Sverige i 2020.
  Riktignok ble det lagt ut en uferdig dødsstatestikk, men denne endret ikke på det faktiske forhold om at det ikke var overdødelighet i Sverige i 2020.
  Tar med utdrag av det siste brevet til Eva Akerbæk i «faktisk.no» Med oppdaterte tall fra SCB.:
  Jeg forklarte henne:

  «I 2019 var det en liten nedgang i dødsraten sammenlignet med den jevne fallet i grafen fra tidligere år. Og i 2020 ble det en tilsvarende oppgang. Årsaken vet ikke jeg, kanskje var det noen som utsatte døden til 2020. min sammenligning gjelder 2018, 2019 og 2020. Dødsraten i 2018 var 0,9011% av befolkningen.
  Dødsraten for 2019 og 2020 under ett var 0,9025% av hele befolkningen.
  Altså var det en marginal, liten økning, men ikke så stor vi kan se fra tidligere år.
  Og det var slettes ikke å regne for overdødelighet.
  Denne holdningen til «Faktisk.no» AS bør vi spre så godt vi kan.
  Faktisk. No AS er faktisk med på å føre folk baklyset og er en av støttespillerne til myndighetene.

  Liker

 3. Vi trenger mer faktasjekk av utenriksnyhetene som spres av de som eier faktisk.no. Bukken og havresekken er et dårlig utgangspunkt for faktisk.no. En større organisasjon med frivillige fra venstresiden vil være det beste utgangspunktet

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s