Planet of the Humans

En ny dokumentarfilm går rett i strupen på teknologioptimistene. Hverken fornybare energikilder som sol- og vindkraft eller en grønn kapitalisme kan redde kloden fra økologisk katastrofe.

Den ble sluppet på YouTube 21. april og vil være gratis tilgjengelig i 30 dager. På to uker har 6,7 millioner mennesker sett dokumentarfilmen «Planet of the Humans». Filmen er laget av Jeff Gibbs. At en størrelse som Michael Moore er produsent og distribuerer den via sitt eget selskap, har selvsagt bidratt til at filmen har nådd et stort antall seere. Spørsmålet nå er om dokumentaren kan få miljø- og klimaaktivistene til å endre kurs.

Hittil har nemlig troen på at ny teknologi og fornybare energikilder kan redde kloden vært en bærebjelke i store deler av miljøbevegelsen. Filmskaperne gjør imidlertid sitt beste til å drepe denne illusjonen. Dokumentaren viser at det ikke finnes noe slikt som en «grønn» kapitalisme, også denne kapitalismen er ødeleggende og livstruende for planeten. Det er kun et radikalt brudd med vekstideologien som preger hele den globaliserte verdensøkonomien, som kan redde oss fra katastrofen.

Økonomisk vekst er selve kjernen i kapitalismen, og forbruksjaget dette genererer har nå smadret jorden tålegrense. Kapitalismen har rett og slett krasjet mot naturen.

Fornybar energi kan ikke redde oss

I «Planet of the Humans» får vi en rekke eksempler fra USA. Her har miljøbevegelsen adoptert en teknologioptimisme som sterke kapitalinteresser har vært dyktige til å markedsføre. Slik har milliardærer og storselskaper blitt «grønnvasket» og klart å selge seg inn en «grønn kapitalisme». Milliardærene elsker å posere som miljøbevisste, og politikere, kjendiser og store miljøorganisasjoner stiller seg skulder ved skulder.

Budskapet er at vi kan fortsette å leve som før og at nye teknologiske løsninger gjør det mulig å videreføre vekstspiralen. Du kan knapt høre en politiker snakke uten at frasen om «det grønne skiftet» slenges ut, som en redningsplanke. Sannheten er at de løsningene som dette skiftet baserer seg på er sørgelig utilstrekkelige, eller til og med gjør at utviklingen fortsetter i det samme ødeleggende sporet.

Les også: «Digitalisering på kull»
Les også: «Vi kan ikke ødelegge naturen for å redde miljøet»

Naturen ødelegges bit for bit

«Det grønne skiftet» innebærer en aksept for å ødelegge naturen bit for bit. Uberørt natur raserer og gjøres om til gigantiske industriparker for vindturbiner. Elektrifiseringen bidrar til en eskalerende jakt på sjeldne mineraler i produksjonen av stadig flere og større batterier. Produksjonen av solcellepaneler har også en høy miljøkostnad. Filmen gir sjokkerende informasjon om miljøkonsekvensene av satsingen på biomasse som energikilde. At en energikilde er «fornybar» er ingen garanti for at den er miljøvennlig. Dette er noe av det «Planet of the Humans» viser oss.

Planet-of-the-Humans-Still-Abandoned-Wind-power-turbine-ruins-C
Planet of the Humans Still – Abandoned Wind power turbine ruins

I filmen tas vi med til forlatte vindparker, der rustne og ødelagte turbiner vitner om de miljøproblemene disse industriparkene representerer etter noen års drift. Vi ser en gigantisk solenergifarm i ørkenen, der solcellepanelene etter få år er ødelagte, og ligger igjen som problemavfall i landskapet. Ingen tar ansvar for ødeleggelsene.

Samtidig gjør filmskaperne det klart hvor lite energi de fornybare energikildene faktisk produserer. Det er illusorisk å tro at vindkraft og solenergi kan erstatte kull eller olje. Satsingen på vind og sol blir aldri noe mer enn et supplement. Fornybare energikilder bidrar bare til at verdens totale energiforbruk øker.

Les også: «Venstre vil rasere norsk natur»
Les også: «Vindturbiner: Grønn omstilling eller simpelthen profitt?»

Filmen møtes med sensurforsøk

De som har hisset seg opp etter å ha sett filmen anklager filmskaperne for å ha levert et forsvar for fossilindustrien, og at de tjener interessene til olje- og gasselskapene. Dette tilbakeviser Moore og Gibbs. Intensjonen deres er å vise at den blinde troen på fornybar energi er et feilspor, og at også denne «rene» energien kommer med en rekke miljøkostnader som opinionen ikke er informert om.

Bare timer etter utgivelsen ba en Oscar-nominert filmskaper om at filmen måtte stoppes. I følge Michael Moore viste e-poster og tweets at det var satt i gang en aggressiv kampanje for å få filmen fjernet fra nettet. Det er plantet artikler i pressen om at filmen inneholder faktafeil, at informasjonen er utdatert og ikke troverdig.

Angrepene har gått så langt at PEN America har kommet med en uttalelse som fordømmer oppfordringer om å sensurere filmen:

«Oppfordring til å trekke en film på grunn av uenighet om innholdet er rop om sensur, enkelt og greit. De som problematiserer filmen har all rett til å gjøre sine bekymringer og argumenter hørt, men først og fremst har publikum også den grunnleggende retten til å se Moores film og gjøre sine egne vurderinger

Gjør deg opp din egen mening

Filmens nettside inneholder bakgrunnsmateriale og kildehenvisninger. Dette er en oppfordring til å se filmen og gjøre deg opp din egen mening.

En kommentar om “Planet of the Humans

  1. Jeg har sett filmen og synes det var en viktig påminnelse om å ikke tro blåøyd på alle som skal grønnvaske bedriftene sine ved å satse halvhjertet på ulike klimatiltak som så ikke blir fulgt oppå. En omstilling er ingen enkel og lettvint sak – derfor er det viktig å gå det «grønne skifte» etter sømmene. Konklusjon: vi må innse at vi må forbruke mindre. Interessant at indiske Vandana Shiva er den eneste filmskaperen mener har integriteten i behold. Bra!
    Michael Moore er en superflink forteller – derfor har han lånt navnet sitt til Jeff Gibbs, som er rake motsetningen…

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s